Danske Bank: Denna sektor gynnas av de stigande räntorna

Räntorna väntas stiga på sikt, varvid Danske Bank behåller sin övervikt för finanssektorn. Det skriver bankens seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Fed-beskedet var på marginalen något mer hökaktigt än väntat, men aktiemarknaden tog det med ro”

Så beskriver Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn Federal Reserves senaste räntebesked i sitt veckobrev. Räntebanan höjdes och villkoren för att strama åt väntas snart vara uppfyllda. Stödköpen väntas vara helt avslutade till mitten av 2022.

Men trots att marknaden tog Fed-beskedet med ro klättrade räntorna uppåt. Danske Bank väntar sig att räntorna också fortsätter klättra på sikt. Därför behålls en övervikt i finanssektorn, då den väldigt cykliska sektorn gynnas av stigande räntor och ökad tillväxt.

Federal Reserve-chefen flaggar för avslutad tapering vid mitten av 2022

Men utöver att räntorna klättrade efter Fed-beskedet stärktes också dollarn, vilket inte gynnar tillväxtmarknader.

”Vår förväntan om en starkare dollar och något högre amerikanska räntor är också negativt för tillväxtmarknader, och vi har därför en undervikt i tillväxtmarknadsaktier för tillfället”, skriver Maria Landeborn.

När det kommer till aktier som tillgångsslag behålls en övervikt men den förväntade avkastningen väntas vara förhållandevis låg. Även om PMI signalerar att tillväxttoppen är passerad är det viktigt att komma ihåg att tillväxten fortfarande är hög, skriver Maria Landeborn.

”Ett PMI över 50 är stöttande för börsen, även om det är mer stöttande när det är på väg uppåt än nedåt”, skriver hon.

Danske Bank tror alltså på en förhållandevis låg avkastning det kommande året. Tidigare har även Handelsbanken flaggat för att svenska aktiers avkastning framåt kommer bli lägre än vad vi vant oss vid de senaste decennierna. Det kan du läsa om här.