Danske Bank: Finns stöd åt risktillgångar som aktier

Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn bedömer att sjösättning av nya finanspolitiska stimulanser, expansiv penningpolitik under lång tid framöver i kombination med framsteg inom forskningen för ett coronavaccin kommer fortsätta ge stöd åt risktillgångar som aktier. Det framgår av ett veckobrev.

Den senaste veckan har pandemin ökat i styrka i både USA och Europa, och allt fler restriktioner har återinförts för att begränsa den.

Landeborn tillägger att dödligheten gått ner och tillgången till tester och smittspårning ökat, vilket talar för att det inte är aktuellt med lika omfattande restriktioner som i våras.

”Den samlade effekten av många mindre restriktioner blir ändå att återhämtningen i ekonomin kommer att ta längre tid”, resonerar sparekonomen.

När det kommer till det kommande ECB-mötet i veckan förväntar man sig ingen penningpolitisk förändring. Däremot är det möjligt att centralbanken kommer att sända mjuka signaler inför mötet i december, mot bakgrund av bland annat nya restriktioner.