Danske Bank intar mer defensiv investeringsstrategi

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att banken intagit en något mer defensiv investeringsstrategi.
Danske Bank
Foto: Nora Lorek/TT

I veckobrevet skriver Landeborn att sentimentet den senaste tiden varit negativt och att vi i närtid kan få se en viss återhämtning från översålda nivåer. Dock menar hon att det faktum kvarstår att ”tillväxten globalt mattas av, penningpolitiken stramas åt, kriget i Ukraina fortsätter och nedstängningarna i Kina inte är över”.

Vidare skriver hon att den höga inflationen tillsammans med de stigande räntorna innebär att köpkraften sjunker för hushållen i både USA och Europa.

”Det väntas bli en motvind för konsumtionen i år, och det är ett viktigt skäl till att vi nu väljer att skift fokus i vår sektorsstrategi till att bli mer defensiva. Vi höjer därför bland annat den globala hälsovårdssektorn till en övervikt och lyfter dagligvaror från undervikt till neutral. Vi sänker samtidigt den cykliska sällanköpssektorn till en undervikt”, skriver hon.

Hon skriver att Danske Bank i förra veckan sänkte övervikten i tillväxtmarknader till neutral samtidigt som amerikanska aktier höjdes till en övervikt.

Danske behåller en neutral vikt i aktier jämfört med obligationer och väntar sig en svagt positiv avkastning på globala aktier på 12 månaders sikt.

Vill du få koll på utvecklingen för olika index kan du hitta det på Affärsvärldens sida Börsen idag. Där hittar du också vilka aktier som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets