Danske Bank: Orosmolnen överskuggar bolagsrapporterna

Volatiliteten kan vara fortsatt hög, men inga stora börsras finns i sikte, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sin veckorapport.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Majoriteten av de amerikanska bolagen har släppt sina resultat och Danske Banks sparekonom Maria Landeborn noterar att bolagen fortsätter att slå förväntningarna. Dock har S&P 500 fallit 9 procent från toppen och de starka rapporterna har hamnat i skymundan av pandemin och det stundande presidentvalet i USA.

Den andra coronavågen väller nu in och kommer att vara negativ för konsumtionen i Europa och skapar en osäkerhet kring återhämtningen, skriver Maria Landeborn, som också noterar att ECB-chefen Christine Lagarde i förra veckan flaggade för nya stimulanser i slutet av året. Danske Bank behåller också en undervikt i Europeiska aktier.

”Även om restriktionerna är negativa för tillväxten så är det viktigt att komma ihåg att världsekonomin fortfarande fungerar, vilket den inte gjorde inte i våras. Tillväxten kommer att bli lägre, men vi står inte inför en ny tvärnit. Därmed bedömer vi inte heller att vi står inför något nytt börsras likt det vi såg i våras”, skriver Maria Landeborn.

Dock kan volatiliteten vara på fortsatt höga nivåer, särskilt vid uteblivna nya stimulanser. Den högre osäkerheten kan gynna sektorer med stark strukturell tillväxt, såsom kommunikationstjänster, och missgynna cykliska sektorer.