Danske Bank tror på ännu större fall för bostadspriserna: ”Det värsta jag sett”

Riksbanken kommer höja styrräntan till minst 4%, spår Swedbank. Danske Bank räknar med ännu högre ränta. Den senare bankens chefsekonom Michael Grahn liknar den höga inflationen vid ett godståg som håller på att köra över ekonomin. Danske Bank skruvar nu också upp sin prognos för hur mycket bostadspriserna kommer falla.
Michael Grahn, Danske Banks chefekonom
Michael Grahn, Danske Banks chefekonom, tror att Riksbanken höjer räntan och att bostadspriserna ska falla ännu mer än vad banken tidigare trott. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

I ett veckobrev som publicerades på fredagen skriver Swedbank att inflationen i februari både var oroväckande hög och högre än väntat.

Storbanken tror nu att Riksbanken kommer höja räntan med 50 punkter i april och juni. Minst.

Ekonomerna Carl Nilsson och Pernilla Johansson skriver att ”Riksbanken kan behöva höja räntan mer och under en längre tid än så”.

Swedbanks ekonom Pernilla Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT och Swedbank

”Svensk ekonomi dras med ett mycket stort inflationsproblem”, skriver Swedbank-duon vidare.

Om räntan höjs med 50 punkter i april och i juni landar styrräntan på 4,0%.

”Vi noterar dock att vi, liksom Riksbanken, fortsätter att underskatta inflationstrycket i svensk ekonomi och att kärninflationen kraftigt stiger trots betydande baseffekter. Det finns därför en risk för såväl en större aprilhöjning som mer utdragna räntehöjningar där Riksbanken kan tvingas agera även efter sommaren”, skriver Swedbank.

”Urusla inflationssiffror – jättedåliga”

Michael Grahn är chefsekonom på Danske Bank. Han och banken tror att räntan, till följd av februari-inflationen, kommer höjas med 75 punkter i april. Och sedan med 50 punkter i juni.

”Inflationssiffrorna var urusla, jättedåliga. Det sämsta jag sett någonsin, tror jag”, sa han till till sajten Nextconomy tidigare i veckan.

Han liknar också inflationen vid ett godståg som håller på att köra över ekonomin.

Får Danske Bank rätt i sina prognoser kommer räntan alltså landa på 4,25%.

”Bolåneräntorna liksom företagens räntor kommer att stiga rejält förstås. Och det kommer i sin tur antagligen öka på inflationsimpulsen via höjda hyror, bostadsrättsavgifter och lokalhyror för affärsinnehavare och hotell/restauranger”, sa Grahn.

Tror bostadspriserna faller 25%

Banken har tidigare förutspått att bostadspriserna i Sverige ska falla 20% från toppen till botten. Det är nu historia. Den nya prognosen är att bostadspriserna ska falla 25%, enligt Grahn.

Stigande matpriser är en förklaring till den höga inflationen i Sverige. SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist har gett sin bild på matpriserna i en intervju med Affärsvärlden. Det kan du läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets