Danske: Då sänker Fed räntan

Danske Bank tror att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan tre gånger under året, skriver sparekonomen Maria Landeborn i sitt veckobrev.

På onsdag kväll, klockan 20.00 svensk tid, är det dags för ett nytt räntebesked från Federal Reserve, Fed. Marknaden har, enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn, diskonterat två till tre räntesänkningar under året och Danske Bank tror även de på tre sänkningar innan årsskiftet; en i juli, en i september och en i december.

”Det bör vara tillräckligt för att neutralisera de negativa effekterna av handelskriget och ge stöd åt både ekonomi, aktiemarknad och sentiment”, skriver Maria Landeborn i veckobrevet.

Hon varnar för ny turbulens på börsen om Fed inte går marknaden till mötes och flaggar för nya stimulanser under onsdagens besked. Det är förväntningarna på lägre räntor som gjort att börsen, trots handelskonflikt och svag statistik, fortsatt stiga.

”Till följd av förhöjd politisk risk och den senaste tidens svaga konjunkturstatistik anser vi att det är mer troligt att Fed väljer att sänka räntan i förebyggande syfte, snarare än att avvakta och ta risken att tillväxten försvagas mer. Ur vårt perspektiv är räntan i dagsläget något för åtstramande”, skriver Maria Landeborn.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här