Danske: Fed står redo att agera

De stigande räntorna har varit fortsatt i fokus på börserna. Även om det kan komma större kursrörelser framöver, tror Danske Bank att Fed står redo att agera om ränteuppgången blir så pass stor att den riskerar att hota återhämtningen. Det skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Maria Landeborn och Jerome Powell. Foto: Danske Bank, Al Drago/The New York Times via AP, Pool/TT

Då de stigande räntorna skapat oro på börsen var allas ögon riktade mot Fed-ledamöternas tal under veckan som gick, och då inte minst det som hölls av ordförande Jerome Powell.

Budskapet var att centralbanken följer utvecklingen på marknaden men inte ser någon anledning att agera ännu. Synen som framförs är att räntorna stiger av rätt anledning och att de ännu inte stigit så mycket att det hotar återhämtningen.

Detta är också fokus för Maria Landeborns senaste veckobrev, där hon skriver om att centralbankernas avvaktande hållning kan leda till fortsatt större kursrörelser. Även stigande inflationsförväntningar kan sätta press på börsen.

De omfattande stimulanserna väntas ge rejäl skjuts till tillväxten under året, vilket även kommer att dra med sig inflationsförväntningarna upp. Om de stigande inflationsförväntningarna, precis som Fed förutspår, blir tillfälliga, finns ingen anledning att strama åt den expansiva penningpolitiken.

”I närtid finns dock en risk att inflationsförväntningarna fortsätter att klättra uppåt tillsammans med räntorna, och det kan sätta mer press på börsen. Vår bedömning är att Fed står redo att agera om ränteuppgången blir så pass stor att den riskerar att hota återhämtningen genom högre finansieringskostnader för företag och stigande räntor på bolån etc”, skriver Maria Landeborn, och fortsätter:

”Vi ser därmed penningpolitiken som fortsatt expansiv och stöttande för tillväxt och risktillgångar, men diskussionen om högre inflation och när en eventuell åtstramning kan bli aktuell lever vidare, och kan mycket väl orsaka mer börsturbulens. Vi behåller en liten övervikt på 5% i aktier jämfört med obligationer.”