Danske: Stödköpen i USA lär trappas ner trots lägre tillväxtutsikter

Danske Bank skriver i sitt veckobrev att Federal Reserve, på grund av den höga inflationen, lär trappa ner stödköpen trots lägre tillväxtutsikter.
Den höga inflationen gör att stödköpen i USA snart lär trappas ner trots lägre tillväxtutsikter, skriver Danske Bank.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT

I fredagens rapport framgick att det skapades betydligt färre jobb än väntat i september, även om arbetslösheten sjönk. Statistiken lär fortfarande vara påverkad av den höga smittspridningen under sommaren som gjorde att återhämtningen tappade tempo. Det skriver Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Hon noterar att flera prognosmakare har justerat ner tillväxtförväntningarna för de kommande kvartalen. Anledningarna är flera. Dels på grund av krisen på Kinas fastighetsmarknad, och att tillväxten i Kina väntas bli lägre. Dels på grund av utebliven flockimmunitet, flaskhalsar inom industrin och stigande energipriser.

Dock kan Federal Reserve komma att trappa ned stödköpen ändå, skriver hon.

Centralbankerna går från 90 km/h till 70

”Lägre tillväxt skulle normalt sett få centralbankerna att avvakta med att dra tillbaka stimulanserna, men den höga inflationen gör att den möjligheten är begränsad. Om drygt tre veckor får vi ett nytt räntebesked i USA, men vi tror inte att den svaga jobbstatistiken kommer att stoppa Fed från att annonsera att stödköpen ska trappas ner”, skriver hon.

Vidare skriver hon att de stigande räntorna har lett till svagare utveckling för tillväxtbolag. Värdebolag som banker och energi  har samtidigt utvecklats starkt. Danske Bank har gradvis minskat sin cykliska exponering i sina strategier och har fortsatt en liten övervikt i aktier. Den enda cykliska övervikt de fortfarande har kvar är i finanssektorn, som gynnas av stigande räntor.

”Investerare bör vara inställda på att det kan fortsätta vara oroligt på marknaden på grund av en kombination av lägre tillväxt, hög inflation och minskade stimulanser”, skriver hon.