Danske: Ukrainakriget påverkar den svenska skogssektorn

Rysslands invasion av Ukraina kan leda till allvarliga konsekvenser för världsekonomin och kan smitta av sig även på den svenska skogssektorn, enligt Danske Bank.
Skog, virke, skogsägare, skogspriser
Genrebild på skog och virke. Foto: TT

Kriget i Ukraina kan komma att påverka ekonomin under lång tid framöver, och så även skogssektorn, skriver Danske Bank i sin analys ”Skog & Ekonomi”.

”I det kortare perspektivet kommer kriget i Ukraina att generera höjda energipriser som ökar kostnaderna för avverkning, transporter och inte minst den elintensiva mekaniska massaindustrin. Dessutom lär vi få se högre priser på trävaror i Europa samt dyrare massaved runt Bottenviken”, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

Ryssland är världens största exportör av trävaror. Landet producerar cirka 40 miljoner kubikmeter trävaror årligen. Även Ukraina har de senaste åren ökat sin trävaruexport till omkring tre miljoner kubikmeter.

Handelsbanken om skogssektorn: Räkna med fortsatt höga skogspriser

Den europeiska importen av trävaror från Ryssland, Belarus och Ukraina uppgår till 8 miljoner kubikmeter. Det utgör cirka 8% av totala konsumtionen i Europa.

”Försvinner dessa volymer från Europa kommer det att vara kraftigt prisdrivande och vi kan förvänta oss dyrare virke till våra byggen”, säger Johan Freij.

Trävarupriserna har redan sedan en tid tillbaka vänt uppåt med stark efterfrågan på nästan alla marknader. Sågbranschen har indikerat prishöjningar på uppemot 20% under våren från redan höga nivåer. Danske Bank tror även fortsatt på en uppåtgående pristrend på både timmer och massaved.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.