Därför ska Investor sälja AstraZeneca
Det Wallenbergkontrollerade investmentbolaget Investor har varit med om hårda tider förut. I början av 1930-talet, när Kreugerimperiet kollapsade, köpte Investor stora poster i Ericsson, SKF och Svenska Tändsticksbolaget, numera Swedish Match. I dag har bolaget chansen att upprepa historien och flytta fram positionerna ordentligt. Till skillnad från år 1993 när SEB var nere för räkning, och från då it-bubblan sprack, har Investor i dag gott om finansiellt manöverutrymme.
Efter förra årets försäljning av aktierna i Scania och OMX har Investor en nettokassa på 9,4 miljarder kronor. Dessutom finns möjlighet att låna. Anta att Investor investerar nuvarande nettokassa i befintliga kärninnehav och sedan belånar portföljen till 25 procent. Det ger nästan 17 miljarder kronor till att investera för.
Ett annat alternativ är sälja Astra Zeneca. 1924 ledde Jacob Wallenberg ett konsortium som tog över Astra för 1 krona. 2004 sålde Investor en del av innehavet i Astra Zeneca och äger nu 3,6 procent av rösterna. Det är i och för sig inget problem då de andra fem största ägarna är fondbolag. Frågan är i stället vad Marcus Wallenberg och Håkan Mogren, som ingår i den elva man och tre kvinnor starka styrelsen, kan göra för att utveckla bolaget. Investor borde prioritera investeringar där bolaget kan dra större nytta av sin kompetens och där det finns synergier med övriga portföljbolag. Inom hälsoområdet finns även Gambro och Mölnlycke, som snarare är medicinteknik än forskning. Inga synergier här, alltså.
De närmaste åren kan Astra Zeneca ha en hygglig vinstutveckling. Men sedan? Om fem år börjar vinsterna dala om inte produktportföljen förstärks. Visst finns fördelar med ett läkemedelsbolag i portföljen, men varför inte försöka hitta något mer offensivt alternativ?
En försäljning av Astra Zeneca skulle öka Investors investeringsutrymme med ytterligare 16 miljarder kronor. I sådant fall kan Investor som mest köpa för 42 miljarder kronor.
Investor köpte under förra året aktier i Atlas Copco, SEB, Husqvarna och Electrolux för sammanlagt 2,1 miljarder kronor. Sannolikheten att SEB behöver kapitaltillskott är stor och en nyemission rycker allt närmare. Om SEB skulle göra en nyemission, där varje gammal aktie ger rätt till en ny med teckningskurs 30 kronor, kostar det Investor 4,3 miljarder kronor att teckna sin andel. Eller varför inte öka ägarandelen till 29 procent, strax under budpliktsgränsen på 30 procent? Det kostar bara 3,4 miljarder till och är ett bra sätt att stärka greppet om SEB inför de strukturförändringar i banksektorn som är i det närmaste oundvikliga i den globala kreditkrisens kölvatten.
Även om metallpulver inte känns särskilt sexigt eller är ett område som Investor normalt skulle investera i kan det vara en god idé att titta lite närmare på Höganäs. Efter storägarens frånfälle äger Ulf G Lindéns dödsbo 38 procent av rösterna i bolaget. I dag värderas Höganäs till 2,4 miljarder kronor och att 60 procent av försäljningen går till den hårt prövade bilindustrin pressar aktiekursen. Men det finns också en del att göra i bolaget.
När tillväxten måste komma från nya produkter och användningsområden, kan en ägare med industriellt kunnande och bra nätverk vara till stor nytta. Genom att köpa ut Höganäs från börsen slipper Investor samsas med Industrivärden som i dag äger 8 procent av bolaget. I och för sig är det inget problem. De båda investmentbolagen har ju samsats i Ericssons styrelse i alla år.
Andra alternativ, som Affärsvärlden föreslog i våras, är att fortsätta öka i strålknivsföretaget Elekta, där Investor nu äger över 5 procent. Eller rent av lägga ett bud på hela bolaget? Ett annat köptips är förre Capio-chefen Per Båtelsons snabbväxande Global Health Partners, där Investor har 15 procent, och som kan behöva mer kapital.
Investors vd Börje Ekholm har tidigare sagt att det är lagom med en fjärdedel av tillgångarna i onoterade bolag. Räknas även Investor Growth Capital och andelarna i private equity-bolaget EQT, är andelen nu 29 procent. Visst finns det utrymme att göra mindre förvärv eller utöka befintliga investeringar men det är tveksamt om andelen onoterat blir så mycket större i år. En väg är en strukturaffär inom något av Gambrobolagen, som att gå ihop med Baxter Renal.
Möjlighetsfönstret står öppet och Investor har alla chanser att gå stärkt ur krisen. Precis som Börje Ekholm påpekar att våra barnbarn kommer att få läsa om finanskrisen i historieböckerna har han själv nu goda möjligheter att skriva näringslivshistoria.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.