De förvandlar miljardärernas hem till härbärgen

Aktivister har utnyttjat ett kryphål i lagen och ockuperat rika människors hus i London.
De förvandlar miljardärernas hem till härbärgen - bostad-london-affarsvarlden-700-394_binary_6828114.jpg

Att ockupera en bostad i England och Wales har varit lagligt ända fram tills en lagändring trädde i kraft den 1 september 2012. Att ockupera en kommersiell fastighet är dock fortfarande lagligt så länge man inte orsakar några skador, stjäl något eller använder elen utan att fråga om lov, bland annat. Så säger lagen

Det har en grupp aktivister tagit fasta på. Gruppen, som kallar sig Autonomous Nation of Anarchist Libertarians (ANAL) har sedan en tid tillbaka börjat ockupera välbärgade personers bostäder i London. I slutet av januari flyttade man in i den ryske oligarken Andrey Goncharenkos villa vid Eaton Square i London. Eftersom fastigheten, värderad till 15 miljoner pund eller cirka 170 miljoner kronor, på papperet ägs av Goncharenkos bolag MCA Shipping räknas det som en kommersiell fastighet och ockupationen är därmed laglig. Tillsammans med ockupanterna flyttade även 20 hemlösa personer in i bostaden.

”Många tomma byggnader i London”

Den brittiska lagen säger däremot också att ockupanter är tvungna att lämna även kommersiella fastigheter om en domstol beslutar det. Något som skedde i fallet med Goncharenkos fastighet. En vecka efter ockupationen beslutade domaren Barry Lightman att ockupanterna var tvungna att lämna bostaden, vilket också skedde.

– Vår högsta prioritet är att belysa det stora antalet byggnader som står tomma i London och för att se till så att de inte går till spillo när det finns så många hemlösa personer som sover på gatorna den här vintern, säger Jed Miller, en av husockupanterna till The Guardian.

Han och övriga ANAL-aktivister hittade snart ett nytt miljardärshem att ockupera. Den 22 februari intog gruppen en villa i området Belgravia med utsikt mot Buckingham Palace. Fastigheten som är värderad till 17 miljoner pund (cirka 190 miljoner kronor), tillhör Abdul Rahman Mohammed Al Jasmi, tidigare ordförande för den Bahrain-stationerade investmentbanken Global Banking Corporation.

”Vi planerar att bjuda in fler människor och några av de personer som bodde på det tidigare stället”, skriver en av aktivisterna på sin Facebook-sida, enligt The Sun.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Moberg Pharma