De gör plånbok av mobilen

Genombrottet för mobilen som plånbok ligger runt knuten. Googles satsning är en viktig katalysator för att tjänsten ska slå igenom på allvar men tekniken bakom tjänsterna varierar.

Tradedoubler grundaren Jacob de Geer har startat mobilbetalningstjänsten Izettle och Jack Dorsey, grundaren av Twitter, har startat Square.

Båda bolagen har en liten dosa som sätts på mobilen för att kunna göra säkra kortbetalningar via mobilen. Skillnaden mellan Square och Izettle är att Square följer den amerikanska magnetkortstandarden och Izettle den europeiska med chip.

Men det är långt ifrån de enda som startat bolag som bygger på att man ska kunna betala med mobiltelefonen. Det som kan ge tjänsten det riktiga genombrottet är Googles intåg på marknaden.

På torsdag är det dags för Google att presentera sin tjänst Wallet. Betalkort, rabattkuponger, boardingkort, biljetter, nycklar allt möjligt ska få plats i plånboks-appen Google Wallet. Grundfunktionen handlar om att kunna betala med vanliga bankkort genom att hålla mobilen framför betalterminalen.

Bankkorten lagras virtuellt i mobilen. Man ska inte behöva ha kontakt med mobilnätet för att kunna betala men om batteriet är slut går det inte att betala.

Det som gör tjänsten möjlig är den trådlösa tekniken NFC. Givetvis krävs det här också att flera aktörer vill ta del av betalningarna och det gäller att alla aktörer kan samarbeta för att tjänsten ska fungera.

I år blev mobila betalningar den stora snackisen på Barcelona mässan. Då talades det om att allt ifrån Visa-kortet till kundkortet flyttar in i mobilen. Men det här är egentligen inte alls något nytt.

Redan 1998 gick det att läsa om tekniken och 2004 var mobiljätten Nokia en av initiativtagarna till NFC Forum.

När Google nu startar tjänsten Wallet väntas en rad mobiltillverkare få möjligheten. Sony Ericsson, LG, HTC är några av dem.
Men det finns även andra betallösningar. Ett litet svenskt företag satsar på den prickiga QR-taggen. Appar som gör att pekmobiler kan läsa QR-taggar finns i hundratal.

Göteborgsföretaget Berazy erbjuder en tjänst som betalar räkningar med mobilen. Alla månadens inköp samlas på en faktura. Summan betalas antingen i en klumpsumma eller på avbetalning. Den elektroniska fakturan skickas till kunden via mail och sms och allt betalas via en pinkod.

Redan nu finns en del betaltjänsteri mobilen. På många platser bland annat i Stockholm kan man till exempel betala bussbiljetten men mobilen och i Uppsala har 30 butiker startat ett samarbete som innebär att 300-test-kunder kan handla med mobilen i butikerna.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.