De hetaste köpen bland småspararna

Nordnets sparekonom Frida Bratt har satt samman en lista över de aktier som lockat spararna mest under sommaren.

Börsen har gått starkt under sommaren. Nordnets kunder har också nettohandlat aktier under såväl juni som juli. Den mest populära aktien bland Nordnets kunder från och med juni till skrivande stund har varit Investor.

“Investor är verkligen en ny folkaktie, populär bland så väl nybörjare på börsen som hos de riktiga proffsen. Lockar gör bred exponering mot stabila bolag till rabatt, god historik och låg förvaltningskostnad”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta aktierna under sommaren: (juni, juli, hittills i augusti)

Investor

Astra Zeneca

Evolution Gaming

Norwegian

Scandic

Telia Company

H&M

Castellum

Bure Equity

Hufvudstaden

Källa: Nordnets svenska kunder

 

På en andraplats kommer Astra Zeneca.

“Här har antalet ägare av aktien via Nordnets plattform ökat med 23 procent sedan slutet av maj. Till det bidrar såklart positiva nyheter kring ett vaccin mot covid-19, där Astra ligger i täten i vaccinjakten”, säger Frida Bratt.

Hon noterar även att Astra Zeneca, såväl som Telia som också finns med på listan, är ett bolag som vanligen anses defensivt. Detta skulle vanligtvis peka på en viss försiktighet hos spararna, men i detta fall tror Frida Bratt att det är annat som ligger bakom.

“Denna gång tror jag snarare det är bolagsspecifika anledningar till att de två aktierna varit heta köp under sommaren. Astra av ovan nämnda anledning, Telia på grund av förhoppningar om en rejäl nystart med ny bolagsledning som rensat bordet definitivt med försäljningen av aktierna i Turkcell”, säger hon.

Evolution Gaming var den i särklass mest nettoköpta i juli och när juni, juli och första veckorna i augusti summeras är aktien den tredje mest köpta.

“När kursen pressades något i slutet av juli till följd av en stor insiderförsäljning fick det bara ännu fler att passa på att köpa aktien, som annars gått som en raket”, säger Frida Bratt.

Även aktier som haft det väldigt svårt under coronapandemin kvalar in på listan. Norwegians aktie har rasat med över 90 procent sedan årsskiftet och här ser Nordnets kunder ett läge till bottenköp, trots att kurspressen fortsätter.