De skiljer sig snabbast     

Snittlängden på de äktenskap som slutade med skilsmässa är kortast i en kommun i Västerbottens län

Förra året slutade 25 100 svenska äktenskap i skilsmässa, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den högsta siffran som uppmätts på närmare 40 år.

Snittlängden på de äktenskap som slutade med skilsmässa varade i elva år. Sämst är statistiken i Stockholms län där skilsmässorna inträffade efter i genomsnitt tio år. Sundbyberg är den kommun i Stockholms län där äktenskapen varar kortast tid, när skilsmässan väl är framme. Skilsmässorna i kommunen inträffade i snitt 7,7 år efter bröllopet. I Norsjö kommun tar det i snitt 3,3 år – snabbast i landet.

Sundbyberg har även den högsta skilsmässofrekvensen
med 27,7 procent skilda. År 2013 gifte sig 256 av kommunens invånare medan 190 personer gick isär. Örkelljunga är den enda kommunen där fler skilde sig (26 personer) än som gifte sig (24 personer), under förra året.

Även i Orsa, Skinnskatteberg och Ljusnarsberg ligger
skilsmässofrekvensen högt med värden på mellan 26 och 27 procent. Lägsta skilsmässofrekvensen har
Lomma, 12,1 procent, och Habo, 12,4 procent.

Enligt en artikel i Dagens Industri från 2012 kostar det cirka 100 000 kronor att skilja sig, exklusive det nya boendet.

Enligt SEB:s uträkning från 2009 kostar en skilsmässa 1,4 miljoner kronor över en tioårsperiod. Dyrast är det i storstäderna vilket beror på de höga boendekostnaderna.

Ansökningsavgiften för ett mål om skilsmässa kostar i dagsläget 450 kronor. Men från och med 1 juli i år kostar det 900 kronor.

I en tidigare version av artikeln angavs Sundbyberg som den kommun där äktenskapen varar kortast tid, när skilsmässan väl är framme. Denna uppgift byggde på siffror från tidigare år.

Här är äktenskapen kortast

(Snittiden för när skilsmässorna inträffat efter bröllopet)

1. Norsjö: 3,3 år
2. Aneby 6,3 år
3. Säter: 6,7 år
4. Sundbyberg: 7,7 år
5. Malå: 7,9 år

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets