De sparsamma fyra ställer sig bakom tidsbegränsad återhämtningsfond

Stefan Löfven
Stasminister Stefan Löfven (S). Foto: Jonathan Näckstrand / TT
De sparsamma fyra inom EU, det vill säga Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike, har sett sina stats/premiärministrar respektive förbundskansler skriva en gemensam artikel i Financial Times om EU:s krisplan relaterat till coronakrisen.

Det centrala med inlägget är att gruppen ställer sig bakom en tidsbegränsad återhämtningsfond som ger ut lån till de hårdast drabbade av viruset. Därmed motsätter man sig bidragsinslaget på 500 miljoner euro i återhämtningsfonden eftersom dessa pengar i framtiden måste betalas tillbaka av skattebetalarna.

”En del av EU-kommissionens förslag nyligen är baserat på nya sätt för blocket att finansiera sig självt. Men det finns inget sådant som nya eller färska pengar. Pengar som spenderas måste också tjänas och betalas tillbaka – av skattebetalarna”, skriver kvartetten.

Det gruppen föreslår är en återhämtningsfond som sträcker sig till slutet av 2022 och är av betydande storlek, men inte större än vad medlemsländerna kan klara av under rådande omständigheter.

Gruppen skriver också om att inte förväxla denna kris med andra utmaningar och prioriteringar i EU när man förbereder budgeten för 2021-2027.

”Lärdomarna från pandemin borde återspeglas i den nya budgeten. Men genom att sätta nya prioriteringar måste man också omprioritera. Allt kan inte vara lika viktigt. Det är metoden som vi nu också måste tillämpa”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets