Laddar

Den enes död

Ericssons nedläggning i Hudiksvall blev en vinstlott för Hexatronic. Aktien har stigit 2 500 procent.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

“Det är åt helvete. Det är en tragedi för de anställda, deras familjer och hela kommunen, säger Mikael Andersson, klubbordförande IF Metall på Ericsson, till SVT Gävledala.

Det var hårda ord i maj 2013 när telekomjätten Ericsson kablade ut dråpslaget att ­avveckla all tillverkning av telekomkablar och varsla samtliga 318 tjänster i kabelfabriken Hudiksvall, med anor ända från år 1888, då Sieverts Kabelverk bildades.

De flesta av de stora telekomleverantörerna hade förr en egen kabelverksamhet som ofta stod för en betydande del av omsättningen. Ericsson var en av de sista stora telekomleverantörerna att genomföra denna typ av avyttring. Tidigare i maj hade ­Ericsson sålt kraftkabelverksamheten i Falun. Den planerade nedläggningen var dessutom en i raden av många där Ericsson övergivit produktionen. På mindre än tjugo år hade nästan 16 000 industrijobb försvunnit i koncernens svenska verksamhet.

På presskonferensen den där vårdag­en i maj 2013 på Kabelvägen 1 i Hudiksvall förklarade Tomas Qvist – chef för området Special Products i affärsenheten Networksoch personalchef på Ericsson Sverige – skälen till avvecklingsbeslutet av Hudiksvallsfabriken. Marknaden för kopparkabel hade gått ner och även om marknaden för fiberkabel vuxit under senare år så hade produktionen förskjutits till Asien där den största affärsvolymen fanns. I Europa fanns dessutom en överkapacitet inom kabelproduktion av både koppar och fiber. Dystra besked således.

Samma dag stod aktien i Aktietorget-noterade Hexatronic i 1,75 kronor. Den som köpte då gjorde ett klipp. Aktien i Göteborgs­bolaget har stigit med över 2 500 procent och bolaget är i dag värt cirka 1,6 miljarder kronor, inklusive en obelånad balansräkning. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Hexatronic-koncernens tillväxtresa startades i och med förvärvet av Memoteknik i november 2012. På den tiden kallades Hexatronic för en teknikhandelskoncern. ­Målet som då sattes upp var att växa minst 25 procent per år och att större delen av denna tillväxt skulle vara förvärvsdriven. Aktien stod kring 2 kronor och börsvärdet var drygt 20 miljoner kronor. Styrelsen såg positivt på marknaden för produkter inom fiberoptik och bredband och räknade med att den ­skulle förbli en tillväxtmarknad ­under många år framåt.

Så Ericssons kabelverksamhet i Hudiksvall intresserade därför den då relativt okända teknikhandelskoncernen. Företagsledningen besökte Ericsson i Kista och presenterade Hexatronic som en möjlig köpare av verksamheten i Hudiksvall. Trion bestod av grundaren och dåvarande vd Gert Nordin, dåvarande styrelseordförande Göran Nordlund samt Erik Fischbeck, då verkställande direktör i förvärvet The Blue Shift.

Enligt Göran Nordlund fanns det flera utmaningar med ett förvärv. Dels att förstå verksamheten och hur den skulle bli lönsam. Dels att få Hexatronic att framstå som en trovärdig köpare. Ericsson uttryckte oro kring Hexatronics ringa storlek och hur ­bolaget skulle klara av förvärvet finansiellt.

– Ericsson vill ju inte först lägga ner en ­fabrik och sedan sälja det som blir kvar till ett litet företag som sedan misslyckas. Det blir badwill för Ericsson två gånger, säger Göran Nordlund, som fortfarande är en av Hexatronics största ägare.

Hexatronic drog vinstlotten. Förvärvet, eller snarare överlåtelsen, var lönsam från start med ett positivt kassaflöde. När Hexatronic tog över var personalstyrkan redan minskad och de viktigaste kostnadsbesparingarna genomförda. Mycket tack vare att Ericsson reserverade hela 500 miljoner kronor för nedläggningen. Dessutom lämnades en räntefri kredit på köpeskillingen, 55 miljoner kronor, som skulle betalas vid fyra tillfällen under en tvåårsperiod.

Hexatronic övertog 85 anställda inom den befintliga fiber- och sjökabelverksamheten samt ett tjugotal inom kopparkabelproduktionen. Vid övertagandet omsatte verksamheten, som i dag heter HC&I, kring 350 miljoner kronor. Med HC&I konsoliderat i det följande bokslutet ökade omsättning såväl som antal medarbetare hela sju gånger jämfört med året före och koncernens lång­siktiga mål om att omsätta en halv miljard kronor nåddes fem år tidigare än plan.

Aktien utvecklades starkt och hamnade högt upp på vinnarlistan såväl år 2013 som år 2014. I februari 2015 hamnade Hexatronic en förtroendekris på aktiemarknaden, när Börspodden sågade bolaget och ifrågasatte räkenskaperna. Aktien halverades på fyra börsdagar. Det dröjde nästan ett helt år innan kursen hade repat sig.

– Kritiken var helt ogrundad. Vi valde att inte gå i någon polemik kring det där utan vi tyckte det var bättre att visa att de hade fel och det tycker jag att vi har gjort med råge, säger vd Henrik Larsson Lyon.

Numera blomstrar verksamheten i Hudiksvall och det tillverkas fiber-, koppar- och sjökabel som på Ericssons tid. Antalet anställda har sedan övertagandet fördubblats till 170 personer och Hexatronic har nyligen investerat totalt 30 miljoner kronor i en ny produktionslinje för dukt (plaströr för fiberkabel) liksom en ny mikrokabellinje.

Lönsamheten i de individuella bolagen ­redovisas inte, men Hexatronic omsätter en dryg miljard kronor för den senaste tolvmånadersperioden med ett rörelseresultat före avskrivningar kring 100 miljoner kronor. Det motsvarar 10 procents rörelsemarginal och är helt i linje med det finansiella målet. HC & I utgör mellan 50 och 60 procent av koncernens omsättning och lönsamheten i den är uppskattningsvis i samma härad, det vill säga kring 10 procents rörelsemarginal.

Varför Hexatronic har fått Ericssons gamla verksamhet att blomstra igen beror enligt Henrik Larsson Lyon på Hexatronics fokusering och att kabelverksamheten nu är kärnverksamhet, till skillnad från Ericsson-tiden då verksamheten försvann i den stora koncernen. Likaså att Hexatronic är ett utpräglat entreprenörsdrivet företag och prioriterar produktutveckling för att kunna hålla konkurrenterna stången i en tuff konkurrensmiljö.

– Det var en fabrik som var nedläggningshotad och en väldigt viktig del av det lokala näringslivet. Ericsson gillade Hexatronics långsiktiga perspektiv och de utvecklingsplaner som Gert Nordin och Göran Nordlund målade upp. Verksamheten gick från att vara en förlustdel till en central del av en ny ­verksamhet. Dessutom fick Hexatronic köpa väldigt billigt, i princip motsvarande kostnaden för att säga upp all personal, ­säger Kristoffer Lindström, analytiker på Redeye, som bevakat Hexatronic under denna period.

Marknaden har utvecklats starkt och ­efterfrågan på fiber drivs framför allt av konsumenternas ständigt stigande behov av mer bredband som därmed tvingar operatörer till ökade investeringar. Mediemarknaden är i stark förändring och traditionellt tv-tittande får ge plats åt strömmande media via till exempel Netflix och Youtube. I regeringens bredbandsstrategi som presenterades i december höjdes målsättningen till att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020 och 98 procent minst 1 Gbit/s senast år 2025.

Sedan år 2012 har ett tiotal bolag förvärvats, inklusive i Norge, Storbritannien och Nya Zeeland. Gemensamt för koncernens olika bolag är att de säljer system och produkter inom området för bredbands­kommunikation, i första hand passiva komponenter för fiberoptiska nät. Att fortsätta växa genom att ta steget internationellt är högsta prioritet för Hexatronic, i första hand via förvärv.

– Det är som elektrifieringen i Sverige i början på 1900-talet. I Sverige har vi kommit väldigt långt i fiberutbyggnaden till hemmet och vi ser ytterligare några starka år. Under tiden bygger vi position på andra marknader som står inför samma kraftiga tillväxt som vi har sett i Sverige. I Storbritannien och Tyskland har man knappt börjat bygga fiber till hemmet. Efterfrågan ser ljus ut många år framöver, säger Henrik Larsson Lyon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.