Den nya ekonomiska eliten

En man i sjuttioårsåldern kommer fram och börjar småprata på torget i exklusiva Palm Beach i Florida. Han är egentligen tjeck och har bott många år i landet, men nu vill han flytta tillbaka till Prag. Fast han kan inte. Han äger åtta fastigheter norr om staden och de går inte att sälja trots att han sänkt priset med 30 procent. Dessutom är dollarn så svag att hans sparkapital har krympt ännu mer i Europa, relativt sett.

Lite längre ner längs kusten, i Fort Lauderdale, står till salu-skyltarna tätt som finnarna i ett tonårsnylle. Hamnens största lyxjakt går att köpa för 22 miljoner dollar, en kanonpris om man betänker att hon såldes häromåret för 32 miljoner.

Dagstidningarna levererar nya vinklar på husprisraset varje dag och i radion hörs ständigt reklam från företag som hjälper till att förhandla ner kreditkortsskulder “till hälften eller mindre”. Mot provision, förstås. “Call 1-800-DEBT FREE!”

Här har vi så att säga ena änden av ett trassligt nystan som har tåtar även här i Sverige och som bland annat utlöste den nästan panikartade stämningen på börsen under sommaren. På sidorna 18-23 reder vi ut hur det kunde gå så illa, just när man började hoppades att eländet var över. Och på sidorna 12-13 går vi igenom de stora förlorarna på börsraset här i Sverige.

Men den enes död är som bekant någon annans bröd. National Enquirer berättar att Donald Trump nyligen sålde sitt strandpalats på 1 300 kvadratmeter i Palm Beach till en rysk oligark för 95 miljoner dollar. Och då tänker ryssen ändå riva hela stället och bygga nytt. Och USA Today rapporterar att köpstarka turister från Mexiko och Sydamerika strömmar till USA som aldrig förr. Landets energimyndighet har räknat ut att Opec-länderna väntas tjäna 7 800 miljarder kronor på sin olja i år. På sidorna 26-33 kartlägger vi de nya världserövrarna, de indiska mogulerna som köper bolag när alla andra säljer.

Medan vi sörjer förlorade börsvärden pågår en ekonomisk världsrevolution, lite i det tysta. I likhet med andra revolutioner så betyder den här att maktbalansen skiftar och att en delvis ny ekonomisk världselit växer fram. Rätt spännande, faktiskt.

***

Vi hälsar Anders Jonsson varmt välkommen som krönikör i Affärsvärlden. Han är en av Sveriges absolut skarpaste politiska skribenter med ett svåröverträffat kontaktnät och en enorm erfarenhet. Läs honom varje vecka och börja i dag! I krönikan på sidan 14 analyserar han det politiska läget i halvtid i mandatperioden.

APROPÅ…

…LARVIGT. 302 guldmedaljer delas ut under 16 dagars OS, 19 per dag. För mycket, t. o. m. för en sportintresserad.

…PATETISKT. EU behövde nästan en vecka för att få ihop ett toppmöte om Georgien.

…KLANTIGT. Hillary Clinton slarvade bort en bergsäker nominering genom oenighet i sin egen kampanjorganisation och hattig strategi, enligt ett briljant reportage i Vanity Fair.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF