Det stora musiktestet
Att musikbolaget på nätet med namnet Napster slår sig ihop med världens största musikproducent tyska Bertelsmann chockar branschen. För lite drygt en vecka sedan var Bertelsmann en av dem som drev en rättegång mot det lilla kaliforniska bolaget som slagit världsrekord i antal internetanvändare genom att erbjuda gratis musik med MP3-tekniken.
38 miljoner användare
Fristående undersökare har beräknat att 38 miljoner människor använder Napsters hemsida för att koppla upp sig till olika entusiaster och byta musik med dem. Det handlar om “peer to peer”, nätvärldens motsvarighet till byteshandel. Napsters affärsidé har varit mer tvivelaktig eftersom den inte genererat annat än ett känt namn. Kostnaderna för trafiken har olika okända riskkapitalister stått för i väntan på att något intäktsgenererande skulle dyka upp.
Nu har alltså denna affärsidé kommit och den anarkistiske grundaren Shawn Fanning försöker bli en av de superrika när Napster tar betalt. Napster och Bertelsmann ska i fortsättningen använda medel från den enorma musiktrafiken över nätet till att betala upphovsmännen. Det blir det största fullskaleförsök som internetvärlden skådat hittills.
För affärsidén talar att många av användarna vant sig vid att besöka Napsters hemsida och att en och annan kan tänka sig att betala en slant för att få fortsätta. Det finns också tekniker för att spåra piratinspelningar. Om en tredjedel av användarna skulle stanna kvar och betala säg 1.500 kronor om året i abonnemang skulle nya kommersiella och piratfria Napster generera en omsättning på 19 miljarder kronor och företagsvärdet skulle alltså röra sig om åtskilliga tiotals miljarder kronor. Det är naturligtvis sådana lockelser som fått Bertelsmann att ställa upp. Varför inte göra ett ordentligt marknadsförsök? Varför inte övertala de övriga storbolagen som kontrollerar musikkommersen att vara med?
Mot hela idén talar att rättegången drivs vidare och att Napster fortfarande riskerar gigantiska böter. Om Napster nu plötsligt kan filtrera bort det som är olagligt försvagas bolagets legala argument. I rättegången har nämligen Napstersidan hävdat att det är både laglig och olaglig musik som erbjuds och att företaget inte kan skilja det ena från det andra.
Den andra orsaken är att kommersiella Napster kan bli en skugga av det anarkistiska och ideella på grund av “peer to peer-tekniken”. Det är ju lätt för andra firmor att gå in och erbjuda nya gratiskontakter till alla de musikarkiv som Napsteranvändarna håller i sina datorer.
Oförskämt höga priser
Den tredje orsaken är naturligtvis de oförskämt höga priser som branschen lyckas ta för CD-album som ofta bara innehåller någon enstaka attraktiv låt tillsammans med utfyllnad. Det är därför ett enda album som bara kostar i storleksordningen 100.000 kronor att producera kan spela in miljardbelopp i omsättning. De bolag som driver processen mot Napster kommer att kämpa för sin rätt att behålla marginaler på cirka 60 procent.
Vi återkommer med rapporter från detta spännande marknadstest i skala 1:1.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.