Detaljhandelsbolag tyngde humöret på Wall Street

USA-börserna sjönk på tisdagen tyngd av att flera detaljhandelsföretag redovisat svaga kvartalsrapporter före öppning.

Negativa kommentarer från Fed-ledamoten Charles Plosser bidrog även till att tynga sentimentet. Sämst på mikronivå gick småbolagens aktier.

”Makrodata skickar fortfarande tydliga signaler om en ytterligare förstärkning i ekonomin. Problemet är att prissättningen av aktier i USA blir allt mindre attraktiv. Detta kan göra marknaden mer känslig för en möjlig korrektion framöver”, sade Espen Furnes, på Storebrand Asset Management, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average sjönk med 0,8 procent till 16.374. På den bredare marknaden föll S&P 500 med 0,7 procent till 1.873 medan Nasdaq Composite backade 0,7 procent till 4.097.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 3 punkter till 2,51  procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,38 procent.

Federal Reserve kan komma att tvingas börja höja styrräntan ”tidigare snarare än senare”. Det sade Charles Plosser, ledamot vid USA:s centralbank Federal Reserve, på tisdagskvällen vid ett tal i Washington.

Plosser menar vidare att den ekonomiska avmattningen i det första kvartalet ska ses som tillfällig mot bakgrund av vädereffekter. Det kan ändå innebära en viss risk för prognosen att ekonomin ska växa med 3 procent räknat på helåret 2014.

Getingekonkurrenten Medtronic rapporterade ett resultat för det första kvartalet som var i linje med förväntningarna. Utsikterna var även de ungefär som förväntat, även om marknadens vinstprognos låg i den övre delen av det intervall som bolaget själva angivit. Aktien sjönk 1,5 procent till 59,42 dollar.

Home Depot redovisade för sitt första kvartal ett lite bättre resultat men något sämre intäkter än väntat. För räkenskapsåret 2014 guidar Home Depot samtidigt för en försäljningstillväxt och en vinst per aktie som var marginellt bättre än väntat. Marknaden uppskattade de positiva utsikterna och aktien klättrade 1,9 procent.

Kontorsmaterialkedjan Staples rasade knappt 13 procent efter att ha presenterat siffror som var klart sämre än väntat.

Klädkedjan TJX missade förväntningarna på både översta och nedersta raden i resultaträkningen och tappade 7,6 procent.

Ett annat klädbolag som också missade förväntningarna var Urban Outfitters, vars aktie föll 8,8 procent.

Caterpillars maskinleveranser i återförsäljarledet fortsätter att backa. Leveranserna var ned 13 procent globalt under den rullande tremånadersperioden som avslutades i april. Marknaden uppskattade inte den fortsatta nedgången och aktien backade 3,6 procent till 101,59  dollar.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.