DI: Två bolag att högriskchansa på

Det finns två bolag som är värda att satsa på för den som vill högriskchansa på några över de 50 bolag som har halverats i värde i år. Det skriver Dagens Industri.

57 av de över 500 bolag som är noterade på olika listor i Stockholm har fallit med 50 procent eller mer under året. Listan domineras av småbolag, men innehåller i år även extra många råvarubolag. DI har kollat temperaturen hos de sju bolag som fortfarande har ett börsvärde på över 300 miljoner kronor.

Inga av bolagen verkar stå inför en snar vändning, men Tradedoubler och Africa Oil är favoriter, samtidigt som Eniro, Aerocrine och Seamless är de mest osäkra korten. Active Biotech och BE Group placerar sig mitt emellan de två grupperna.

Vad gäller Tradedoubler skriver tidningen att bolaget har tagit många steg i rätt riktning, trots att bolaget inte har lyckats komma till rätta med omsättningsminskningen. Strategin har breddats och utvecklats och kostnadsbesparingarna har varit omfattande. Därför framstår bolaget som den mest intressanta akten bland kurshalverarna.

Vidare skriver DI att Africa Oil har drabbats hårt av oljeprisfallet, den kenyanska skattehöjningen och även ett antal torrborrningar. Dock kan bolaget plocka upp oljan ur havet för motsvarande 50 dollar per fat och det finns ingen omedelbart kapitalbehov. När bolaget kan behöva mer pengar i slutet av nästa år kan oljepriset ha stabiliserats. Det som talar för en investering för den riskvillige är låg produktionskostnad och att Lundin-familjen troligtvis finns där för att investera om det är svårt att hitta annan finansiering.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.