Disney dubblar VD-ersättningen till 32 miljoner dollar

Nöjesjätten Walt Disneys VD Bob Iger har fått sin ersättning fördubblad till 31,6 miljoner dollar, motsvarande 331 miljoner kronor, för det brutna räkenskapsåret som avslutades i september, jämfört med 15 miljoner dollar året innan.
Disney dubblar VD-ersättningen till 32 miljoner dollar - Disney Iger Return
Robert "Bob" Iger. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Ersättningen har huvudsakligen tilldelats i form av Disney-aktier, enligt inskickade dokument.

Bob Iger återvände som vd för Disney i november 2022, efter att ha lett bolaget mellan 2005-2020.

Utöver detta rekommenderar bolaget aktieägarna att rösta för James Gorman som ny styrelseledamot. Han skulle ersätta Francis Desouza, tidigare vd för Ilumina och Disney-ledamot sedan 2018, som inte nominerats för omval. Disneys styrelse utgörs av totalt 12 personer.

Iger uppmanar aktieägarna att rösta för samtliga av de nominerade, och därmed stänga dörren för aktivistfonderna Trian Fund och Blackwell Capitals egna kandidater till styrelsen. Trian föreslår två personer, varav en är VD Nelson Peltz, medan Blackwell vill få in en trio i styrelsen.

Styrelsen i Disney har redan sagt nej till Peltz på grund av att han ”inte presenterat en enda strategisk idé” för bolaget, och för att han saknar erfarenhet inom media- och tekniksektorn, enligt ett uttalande tidigare denna månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets