DNB meddelar nya finansiella mål

Den norska banken DNB har i samband med onsdagens kapitalmarknadsdag i London meddelat nya finansiella mål för perioden 2016-2018.

För 2017 är DNB:s kapitalmål omkring 15,5 procent, innefattande en buffert som bankens ledning har fastställt på cirka 0,5 procentenhet.

DNB:s utdelningsambitioner är cirka 30 procent av resultatet 2015, 30-50 procent för 2016 och över 50 procent för 2017.

”Vår utdelningsambition förblir oförändrad, men tidsramen kan komma att förskjutas med ett år”, uppger bolaget i presentationsmaterialet.

SIX News har inför kapitalmarknadsdagen gått igenom förväntningarna hos fyra banker på punkterna ovan och då väntades i snitt ett nytt mål för avkastning på eget kapital över 11 procent och ett utdelningsmål över 50 procent när kärnprimärkapitalmålet nåtts. Nytt mål för kärnprimärkapital väntades bli minimum 15 procent och målet för K/I-talet, kostnader i relation till intäkter, väntades bli omkring 39,5 procent.

Beträffande målet om en avkastning på eget kapital överstigande 12 procent uppger bolaget att det är svårare att nå målet, men att banken är besluten om att vidta nya åtgärder för att målet ska nås.

DNB ska nå sitt kapitalkrav på 15 procent genom stark intjäning och kapitaleffektiviseringsåtgärder. De sistnämnda förväntas ha en total effekt på 80-120 baspunkter från slutet av det tredje kvartalet 2015 till det fjärde kvartalet 2016 och kommer att innefatta avyttringar och/eller omallokering av tillgångar samt finansiell omstrukturering.

Nytt mål          

Gammalt mål (2016/17)

Avkastning på eget kapital   

över 12 %         

över 12 %

Mål kärnprimärkapital (CET1) 

minst 15 %*       

minst 14 %

Mål
K/I-tal                  

under 40 % **    

40 %

 

*  Per 31 december 2016

** Mot 2018

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets