Dollarn försvagas

De svenska obligationsräntorna har inlett onsdagens handel med något sjunkande nivåer, efter nedgångar även under tisdagen, i linje med utvecklingen för räntorna i omvärlden.

De internationella räntorna sjönk under tisdagens handel efter uppgifter att Bank of England haft svårt att finna säljare av statspapper. De amerikanska räntorna pressades därefter under kvällen efter en emission av treåriga amerikanska statsobligationer som mötte stark efterfrågan.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att försvagas, efter att ha tappat även under gårdagen. Den amerikanska valutan förstärktes efter fredagens starka sysselsättningsrapport, efter ökade förväntningar om att Federal Reserve kan komma att höja räntan i år. De flesta bedömare räknar samtidigt med att det inte kommer att ske någon förändring i penningpolitiken vid mötet i september, då den ekonomiska statistiken varit blandad på senare tid.

Gårdagens skarpa nedrevidering av enhetsarbetskostnaderna för det första kvartalet minskar förväntningarna på stigande kostnader.

“Sammantaget var det inga ytterligare rörelser mot att förvänta en åtstramning från Fed på kort sikt, vilket sänkte stödet för dollarn i tunn augustihandel”, kommenterar Sucden Financial på morgonen.

Emissionen av treåriga amerikanska statsobligationer för 24 miljarder dollar mötte robust efterfrågan av indirekta budgivare, vilket är en kategori som inkluderar utländska centralbanker. Det bröt en trend av svaga emissioner av kortare löptider och indikerar att investerare inte är alltför oroade för att Federal Reserve ska höja räntorna inom kort, trots fredagens starka sysselsättningsrapport.

Bank of Englands nya obligationsköpsprogram stötte på problem under den andra operativa dagen på tisdagen, då pensionsfonder och försäkringsbolag avstått från att sälja brittiska statspapper till centralbanken.

Enligt Financial Times avvisade investerare Bank of Englands försök att köpa statsobligationer med lång löptid för 1,17 miljarder pund, trots att det erbjudits priser som låg klart över marknadsnivåerna. Utbudet uppgick i stället till 1,12 miljarder pund.

Avsaknaden av tillräckligt utbud utlöste en skarp nedgång i obligationsräntorna, då investerare ifrågasatte om Bank of England kommer att finna tillräckligt med säljare för att slutföra de nya tillgångsköpen på 70 miljarder pund.

“Det faktum att deras första försök att köpa statspapper med långa löptider misslyckats väcker betydande frågetecken”, kommenterade Mitul Patel, räntechef för Henderson Global Investors.

Prosperas undersökning visar att den svenska penningmarknadens inflationsförväntningar steg marginellt på ett års sikt i augusti. Undersökningen indikerar att penningmarknadens inflationsförväntningar är 1,2 procent på ett års sikt, 1,6 procent på två års sikt och 1,9 procent på fem års sikt.

Frankrikes industriproduktion var ned med 0,8 procent i juni jämfört med månaden innan. Förväntningarna var en ökning med 0,1 procent mellan månaderna.

Kärn-maskinorderingången i Japan steg med 8,3 procent i juni jämfört med månaden innan, vilket var klart högre än väntade +3,4 procent. Kärn-maskinorderingången under juli-september förväntas öka med 5,2 procent.

Dansk statistik visade att KPI steg med 0,3 procent i årstakt under juli, vilket var helt i linje med förväntningarna. Inför Sveriges motsvarande statistik som presenteras på torsdagen förväntar analytikerna en årstakt på 0,8 procent, enligt SIX News enkät.

Närmast på onsdagens agenda står svensk statistik över tjänsteproduktion, industriproduktion samt industriorder. Under förmiddagen väntas även norsk KPI. Under eftermiddagen presenteras USA-statistik över lediga jobb (JOLT) avseende juni.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG