Dollarn sjunker, kronan stärks

Kronan stärktes brett under måndagens valutahandel, samtidigt som dollarn försvagades i spåren av uttalanden från Federal Reserves vice ordförande Stanley Fischer som tolkades duvaktiga av marknaden.

På obligationsmarknaden var förändringarna små och räntorna låg överlag kvar kring de lägre nivåer som nåddes under förra veckan. Den amerikanska räntemarknaden håller helgstängt under dagen.

På statistikfronten noterades att överskottet i Kinas handelsbalans var mindre än förväntat i september, men siffrorna pekade å andra sidan på allmänt hög handelsaktivitet med både högre export och import än väntat.

Inför euroländernas finansministermöte i Luxemburg har EMU-länderna varit splittrade när det gäller hur mycket kraft som bör läggas på finansiella reformer och hur mycket som bör satsas i form av stödåtgärder för att få fart på tillväxten. Frankrike och Italien är de främsta förespråkarna av ökade tillväxtåtgärder. De vill även lätta på EU:s regler för underskott i syfte att frigöra kapital för offentliga investeringar. På andra planhalvan står motståndaren Tyskland som lägger stor vikt vid EU:s finansiella regelverk.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem svarade inför mötet på varningarna från IMF som precis har skrivit ner den europeiska tillväxtprognosen och pekat på att ekonomin, som redan går trögt, tappar fart.

”Jag tror inte på den här senaste historien om recession i Europa. Ser du till tillväxtsiffrorna så är de starkare i år än förra året. Och alla prognoser, till och med från IMF, säger att de flesta länder kommer att ha högre tillväxt”, framhöll han enligt SIX News Bryssel-korrespondent.

Peter Praet, ledamot vid Europeiska centralbanken, befarar att inflationen i eurozonen skulle kunna bli negativ ifall ekonomin skulle drabbas av en ny chock. Samtidigt betonade han att han för närvarande inte ser några tecken på deflation, alltså ett fallande prisläge.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens syn på det ekonomiska läget under förmiddagen. Man sänker tillväxtprognoserna för den svenska ekonomin för åren 2014-2016, i jämförelse med bedömningen i vårpropositionen. Regeringen spår nu att BNP-tillväxten kommer att uppgå till 2,1 procent 2014 (2,7). Jämfört med regeringens augustiprognoser är dock förändringarna små.

”Allt som allt var det inte många nyheter i dagens uttalande från finansminister Andersson”, skriver Nordea i en kommentar, och fortsätter: ”Regeringen är fortfarande för optimistisk om tillväxten för kommande år, tycker vi. Med lägre BNP-tillväxt kommer det att bli svårare att förbättra de offentliga finanserna, medan skuldkvoten borde ligga kvar stabilt någonstans över 40 procent av BNP”.

Regeringen bedömer att Sveriges offentliga finansiella sparande, alltså det nationella budgetsaldot, avviker tydligt från överskottsmålet som är satt av riksdagen. Överskottsmålet kommer inte att nås under mandatperioden, sade Magdalena Andersson.

”Vi kommer ju bara att föreslå fullt finansierade reformer i den här budgeten och bara med den politiken kommer det strukturella sparandet att förbättras med 0,5 procent av BNP (nästa år), så bara det är ett stort steg”, sade Magdalena Andersson till SIX News.

Enligt SKOP:s senaste undersökningen är hushållens genomsnittliga inflationsförväntningar stabila beträffande inflationsförändringar för genomsnittlig prisnivå, men det råder en stigande trend för förväntningarna kring bostadskostnader och matpriser enligt mätningen.

De svenska hushållen har blivit något försiktigare kring bostadspriserna, enligt SEB:s boprisindikator som sjönk till 59 i oktober från 64 i september.

Indiens inflation sjönk från 7,8 till 6,5 procent i september, vilket var en större inbromsning än marknadens förväntan om en nedgång till 7,1 procent.

Nyhetsflödet under helgen var digert med uttalanden från såväl centralbanksföreträdare, finansministrar samt IMF. Valutafondens finanskommitté uppgav i helgen att den globala tillväxttakten fortsatt är intakt, men att den är ojämn och svagare förankrad än tidigare. Samtidigt har nedsideriskerna ökat.

G20-ländernas finansministrar och centralbanksföreträdare uppgav i ett gemensamt uttalande på fredagskvällen att man är beslutsamma att man ska fortsätta att arbeta mot tillväxtmålet om en ökning med 1,8 procent för global BNP under en femårsperiod. Därefter ska man fortsätta att arbeta hårt mot att nå det uppsatta tillväxtmålet på två procent som beslutades vid mötet i Sydney.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.