Dollarn stärks kraftigt

De svenska obligationsräntorna steg något under måndagens handel, i linje med utvecklingen för de internationella räntorna. Uppgången sker som en rekyl efter kraftigt sjunkande räntor globalt under slutet av förra veckan, i spåren av Federal Reserves uteblivna styrräntehöjning och duvaktiga budskap i det penningpolitiska beskedet på torsdagskvällen.

På valutamarknaden återhämtade sig dollarn ordentligt, efter att ha försvagats rejält under slutet på förra veckan. Bidragande till rörelsen var duvaktiga kommentarer från ECB-håll samtidigt som Fed-företrädare uttalat sig hökaktigt.

“Det är ironiskt att dollarn faktiskt förstärkts mot euron i kölvattnet av ett avgjort duvaktigt FOMC-besked förra veckan, men det kan mycket väl vara marknadens dom att Fed helt enkelt senarelade normaliseringen av politiken till decembermötet.” Det kommenterar Boris Schlossberg, chef för valutastrategi på BK Asset Management på måndagen.

Schlossberg pekar även på att färska analyser som presenterats av Goldman Sachs och Morgan Stanley, vilka båda rekommenderat att sälja euro, kan ha bidragit till dollarförstärkningen.

Enligt Nordea är euro-rekylen hänförlig till kommentarer från ledamöter från Europeiska centralbanken, däribland från Benoit Coeure i fredags, om möjligheten att tillföra euroområdet mer stimulanser.

Fed-ledamot John Williams sade att det kommande steget är en gradvis styrräntehöjning med sannolik start senare i år, givet fortsatt tillväxt i ekonomin och arbetsmarknaden.

Fed-kollegan James Bullard sade på måndagen att det inte är lämpligt att reagera på marknaderna och att det finns “mäktiga motiv” för att höja styrräntan. Han anser inte att det är någon nyhet att Kinas ekonomi bromsar in och ser det som osannolikt med en hårdlandning. Arbetslösheten i USA förväntas falla under 4,5 procent, vilket är klart lägre än Feds långsiktiga arbetslöshetsprognos om 4,9-5,2 procent.

Den amerikanska statistiken över försäljningen av befintliga hus överraskade på nedsidan genom en nedgång på 4,8 procent till en årstakt på 5,31 miljoner hus i augusti. Marknadsförväntningarna låg på en nedgång med 1,3 procent till 5,52 miljoner hus.

Europeiska centralbankens chefsekonom Peter Praet sade i en intervju med schweiziska Neue Zuercher Zeitung under helgen att han delar Federal Reserves oro för läget i världsekonomin, och att ECB är beredda att expandera sina stimulansåtgärder vid behov.

Marknaden ser överlag positivt på valutfallet i Grekland som innebar att Vänsterpartiet Syriza igen väntas kunna bilda regering med partiet Oberoende greker. Syriza blev största parti med en oväntat stor marginal i ett val där valdeltagandet var ovanligt lågt.

Barclays bedömer att valutfallet utgör ett hyfsat positivt status quo, och noterar att Syriza fick ett betydande stöd från folket, vilket ger partiet “ett tydligt mandat att implementera det tredje räddningspaketet”.

Kreditvärderingsföretaget Fitch kommenterade att utfallet i valet är neutralt för kreditbetyget men att riskerna är fortsatt höga.

Sveriges regering presenterade på måndagen sin höstbudget vars innehåll till stora delar redan har presenterats. Budgeten innebär ökad sannolikhet för att Riksbanken sänker räntan och utökar programmet för kvantitativa lättnader, bedömer Swedbank.

“Vi bedömer att högre skatter på arbetsinkomster, arbetsgivaravgifter och lägre subvention av ROT och lägre tak för RUT kommer ge en negativ effekt på sysselsättning. Denna effekt motverkas delvis av ökade satsningar inom offentlig konsumtion och investeringar som bidrar till fler sysselsatta”, kommenterade Swedbank budgeten.

De flesta ekonomiska prognoser som budgeten bygger på har meddelats tidigare. Regeringen gör dock en något dystrare prognos för budgetutfallet för 2015 än tidigare bedömning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.