Dollarn stärks mot euron

De svenska och tyska obligationsräntorna uppvisar små rörelser till en svagt stigande tendens på torsdagsmorgonen. De amerikanska motsvarigheterna avslutade gårdagen vid lägre nivåer, men har stigit något under natten.

”Räntor föll något under eftermiddagen i vad som kändes som att investerare täckte korta positioner”, kommenterar Nordea.

USA-räntorna har stigit sedan ECB lämnade penningpolitiken oförändrad för en vecka sedan, med undantag för gårdagens respit.

”Utvecklingen för långa räntor är fortsatt uppåtriktad efter att ECB gav få indikationer förra torsdagen att fler lättnader är på väg”, skriver SEB-ekonomen Carl Hammer i ett morgonbrev.

Det finns ”goda skäl att tro att räntebotten är nådd” om SEB får rätt i sin spaning om att finanspolitiken tar ett större ansvar från centralbankerna för att ge kraft till svaga ekonomier, tillägger han.

På valutamarknaden har kronan försvagats en del sedan gårdagens måttliga men breda appreciering. Dollarn har samtidigt stärkts något mot euron under morgonen.

Enligt Svensk Handels Handelsbarometer för september sjunker handlarnas framtidstro och framtidsindikatorn faller i barometern med 3,7 procent. Till största del beroende på att försäljningsförväntningarna faller.

”Vi befinner oss på toppen av konjunkturen och ser nu hur framtidsförväntningarna sjunker. I september minskade handlarnas optimism över framtida försäljningsökning, antal anställda och lönsamhet”, kommenterade Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Den för svensk del intressanta statistikveckan fortsätter med arbetslöshetstal från SCB näst på tur. En nivå på 6,8 procent säsongsrensat väntas enligt SIX News analytikerenkät.

”Den underliggande styrkan i form av uppgång i sysselsättning och timmar består och i augusti räknar vi med att en sysselsättningsuppgång på drygt en procent i årstakt. Det innebär att den säsongrensade arbetslösheten sjunker tillbaka något till 6,8 procent”, uppgav Swedbank inför statistiken.

Vidare presenteras även brittisk detaljhandelsdata och definitiv KPI från euroområdet. Strax efter lunch presenteras Bank of Englands penningpolitiska besked. Förra månaden sänkte centralbanken styrräntan till 0,25 procent och vidtog flera andra penningpolitiska åtgärder.

”Ett huvudnummer för marknaderna i dag torde vara Bank of Englands räntebesked, även om den allmänna förväntansbilden (som delas av Nordea) är att man avstår från ytterligare åtgärder denna gång. En intressant detalj är att detta är Saunders första möte och det blir därför lite extra intressant att se hur han röstar”, skriver Nordea inför beskedet.

Under eftermiddagen väntas ett flertal amerikanska statistikpunkter, däribland detaljhandel och industriproduktion för augusti och Empire State tillverkningsindex för september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.