Dollarn stärks mot kronan

De svenska obligationsräntorna var oförändrade under tisdagens handel, i linje med marginella rörelser även för de internationella marknadsräntorna. På valutamarknaden var rörelserna också begränsade, även om den norska kronan stack ut med en förstärkning och där den japanska yenen försvagades.

Den amerikanska statistiken under eftermiddagen visade blandade utfall där ADP-rapporten över sysselsättningen visade lovande besked inför fredagens officiella sysselsättningsstatistik.

Sysselsättningen inom den privata sektorn i USA ökade med 177.000 arbetstillfällen under augusti, enligt ADP:s undersökning. Det var något starkare än analytikernas förväntningar och dessutom reviderades utfallet för juli månad upp med 15.000 till +194.000.

”Detaljerna i denna rapport på morgonen (amerikansk tid SIX anm.) är i linje med andra rapporter som visar styrka på arbetsmarknaden”, skrev Barclays Capital i en kommentar.

Den officiella sysselsättningsstatistiken presenteras på fredag klockan 14.30.

”På fredag kommer vi att få en bättre inblick i augusti månads arbetsmarknad med ny statistik över sysselsättningen från statistikbyrån. Vi fortsätter att räkna med en huvudsiffra på +200.000”, fortsatte Barclays Capital.

Chicago inköpschefsindex överraskade däremot negativt med ett utfall på 51,5 i augusti, vilket kan jämföras med väntade 54,0 och med 55,8 månaden innan.

Statistik över avtalade husköp visade en ökning på 1,3 procent i juli jämfört med juni, vilket var klart högre än väntade +0,6 procent. Juni månads utfall reviderades samtidigt ned med en hel procentenhet.

Under eftermiddagen uppgav Charles Evans, ordförande för Federal Reserve Bank of Chicago, att han är allt mer övertygad om att USA:s ekonomiska tillväxt har bromsat in permanent. Det innebär en situation där USA:s räntor kommer att vara låga under en lång period framöver.

Den norska kronan stärktes med stöd av starkare norsk BNP-tillväxt än väntat under det andra kvartalet.

”Tillväxten på fastlandet var något över förväntan, särskilt om man justerar för fluktuationer i elektricitetsproduktionen”, uppgav DNB.

Yenen har försvagats mot dollarn. Efter gårdagens oväntat positiva japanska statistikutfall innebar morgonens siffror över industriproduktionen en besvikelse, med oförändrad månadstakt i augusti mot väntade +0,8 procent.

Under förmiddagen presenterades preliminär europeisk konsumentprisdata som visade något lägre inflationstakt än väntat i augusti. Samtidigt meddelades att arbetslösheten i euroområdet var något högre än väntat i juli.

Konjunkturinstitutet har under morgonen sänkt sina prognoser för Sveriges BNP-tillväxt för åren 2016 och 2017. Samtidigt sänktes prognosen för arbetslösheten 2016 en del.

”BNP-tillväxten i Sverige mattades av under det första halvåret efter en mycket stark utveckling 2015. Mycket tyder på att nedgången var tillfällig och att högkonjunkturen fortsätter”, kommenterade KI.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG