ECB höjer styrräntan oväntat till 4,50%

ECB höjer styrräntan oväntat till 4,50 procent från 4,25 procent.
ECB höjer styrräntan oväntat till 4,50% - Germany European Central Bank
Christine Lagarde, chef över ECB. Foto: Michael Probst/AP

Marknaden räknade enligt Bloomberg med en styrränta på 4,25 procent.

”Inflationen fortsätter att gå ner men beräknas fortfarande vara alltför hög under alltför lång tid”, skriver ECB i ett pressmeddelande.

ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. För att förstärka framstegen mot sitt mål beslutade ECB-rådet idag att höja ECB:s tre styrräntor med 25 punkter vardera.

Baserat på sin aktuella bedömning anser ECB-rådet att ECB:s styrräntor har nått nivåer som, om de upprätthålls under tillräckligt långt tid, kommer att göra ett substantiellt bidrag så att inflationen inom rimlig tid återvänder till målet.

”ECB-rådets framtida räntebeslut kommer att säkerställa att ECB:s styrräntor sätts på tillräckligt restriktiva nivåer så länge som är nödvändigt. ECB-rådet kommer att fortsätta att följa ett databeroende tillvägagångssätt för att fastställa vilken nivå som är lämplig och hur länge restriktionen ska bestå”, skriver ECB.

ECB, % september, 2023 Konsensus juli, 2023
Styrränta 4,50 4,25 4,25

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco