ECB kan höja styrräntan redan i slutet av 2022

Den europeiska centralbanken ECB kan höja styrräntan redan i slutet av 2022 och en avslutning av obligationsköpen skulle vara en stark signal om att en höjning är på väg. Det säger Robert Holzmann, chef för Österrikes centralbank och röstande medlem i ECB på onsdagen, rapporterar Reuters.
ECB kan höja styrräntan redan i slutet av 2022 - emu-eurozonen-ecb-700_binary_6960958.jpg
ECB tog vid räntebeskedet i förra veckan ytterligare ett steg på väg om att rulla tillbaka stimulansåtgärderna från coronakrisen. Centralbanken meddelade att de pandemirelaterade obligationsköpen ska avslutas i mars 2022, men temporärt kommer ECB att fördubbla takten i det mer långvariga programmet APP, Asset Purchase Programme, för att underlätta övergången.

En eventuell första räntehöjning från ECB i slutet av 2022 förväntas i så fall sammanfalla ungefär i tid med en förväntad tredje räntehöjning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets