Ekonomerna efter BNP-siffran: Nu sänker Riksbanken i maj

Svensk BNP sjönk under det fjärde kvartalet och facit för 2023 blev en nedgång på 0,2%, jämfört med 2022. Majoriteten av storbankerna tror att Riksbanken börjar sänka räntan redan i maj.
Ekonomerna efter BNP-siffran: Nu sänker Riksbanken i maj - WEB_INRIKES
Foto: Pontus Lundahl / TT

Färska siffror från SCB visar att Sveriges BNP sjönk med 0,1% under det fjärde kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med fjärde kvartalet 2022 minskade BNP med 0,2%.

”BNP minskade för tredje kvartalet i rad. Nedgången förklaras till stor del av minskade investeringar i immateriella tillgångar och bostäder samt av en stigande tjänsteimport. Efter fem kvartal av minskningar så ökade däremot hushållens konsumtionsutgifter”, kommenterar Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna på SCB.

Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna på SCB.
Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna på SCB. Foto Bertil Ericson/SCANPIX

”Sammantaget bekräftar dagens utfall att svensk ekonomi utvecklats svagt. Vi förväntar oss att tillväxten förblir dämpad under första halvåret 2024, innan sjunkande inflation, stigande realinkomster och lägre räntor bidrar till en snabb återhämtning av den svenska ekonomin 2025”, skriver Swedbank.

Storbanken får medhåll av sektorskollegan SEB.

”Kortsiktiga indikatorer fortsätter att signalera en aningen sjunkande BNP under första halvåret. Sentimentsindikatorer visar tecken på återhämtning, med vissa uppmuntrande tecken på en fortsatt återhämtning för hushållen då lägre inflation och räntor trycker på konsumentförtroendet uppåt”, skriver SEB.

Räntesänkningar i maj eller juni

Storbankerna menar att räntesänkningar nu står för dörren. SEB och Nordea tror att Riksbanken kablar ut en första sänkning redan i maj.

”Vi förväntar oss att Riksbanken sänker räntan i maj och prognostiserar en styrränta på 2,50% vid utgången av året. Hökaktiga signaler från andra centralbanker innebär att det för tillfälligt finns uppsidorisker i prognoserna”, skriver Nordea.

SEB tror fortsatt på en sänkning i maj, men påpekar att det finns en risk att den kommer först i juni om en sänkning från ECB skulle dröja.

Handelsbanken tror på en räntesänkning i juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets