El-Erian ser risk för stagflation

Störningarna i de globala leveranskedjorna kan komma att pågå minst 1-2 år. Det menar ekonomen och affärsmannen Mohamed El-Erian enligt Markets Insider.
Mohamed El-Erian. Foto: Kathy Willens/TT
”Den skyldige är en blandning av störda försörjningskedjor, höga transportkostnader, containerbrist och överbelastade hamnar”, skrev El-Erian och pekade på arbetskraftsbrist som tvingar tillverknings- och tjänsteföretag att kämpa med stigande lönetryck.

”Utöver inflationen som redan är på gång, översätts allt detta till stagflationära vindar för den globala ekonomin som är obekanta för dem som inte levde under 1970-talet”, sa han. ”Det är ett scenario som fler företag sätter i centrum i sin planering. Ändå släpar många beslutsfattare och marknadsaktörer efter verkligheten som råder.”

El -Erian presenterar ett unikt dilemma som USAs centralbank Federal Reserve nu står inför – att behöva trappa ned massiva tillgångsköp på grund av höga inflationsnivåer, eller besluta att inte göra det på grund av lägre ekonomisk tillväxt. Detta kan vara ett problem för ”många tillgångsklasser”.