Eli Lilly föll på Wall Street

New York-börserna bjöd på en avslagen handel präglad av små rörelser under måndagens session.

Samtidigt som räntemarknaderna höll helgstängt till följd av Columbus Day rekylerade råvarusektorns aktier tillbaka efter senare veckors starka återhämtning. Tekniksektorns storaffärer var fortsatt i fokus i flödet då Dell bekräftade sitt rekordbud på EMC.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde upp med 0,3 procent till 17.132. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,1 procent till 2.017 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 4.839.

Numera privatägda Dell (utköpt från börsen år 2013) bekräftar tidigare rykten om att man ska köpa upp noterade sektorkollegan EMC. Affären värderar EMC till totalt 67 miljarder dollar – i så fall det största samgåendet hittills i tekniksektorn. EMC:s styrelse rekommenderar budet.

Dells bud består av 24,05 dollar per EMC-aktie kontant plus värdepapper benämnda ”tracking stocks” vars värde kommer att härledas från utvecklingen för EMC:s innehav i dess särnoterade mjukvarudotterbolag VMware. Totalt uppges budkomponenterna vara värda motsvarande 33,15 dollar per EMC-aktie.

EMC steg 1,8 procent till 28,37 dollar. Ovan nämnda VMware tappade 8,1 procent till följd av den befarade huvudägarförändringen som Dell-affären skulle innebära.

Bland läkemedelsjättarna backade Eli Lilly 7,7 procent på nyheten att man avbryter sin forskning på preparatet evacetrapib när det gäller hjärtkärl-området.

Ford har meddelat att man avser investera för cirka 1,8 miljarder dollar i Kina under de kommande fem åren. Fordonstillverkarens aktie var nära oförändrad för dagen.

Elbilstillverkaren Tesla tappade 2,3 procent. Marknaden imponerades initialt inte av vd:n och storägaren Elon Musk twitter-avisering om att ”autopilot”-mjukvara till Model S med sensorer kommer att rullas ut till bilägarna denna vecka.

Från centralbanken Federal Reserves håll inkom två företrädare med nya kommentarer.

I helgen fastslog Feds vice ordförande Stanley Fischer att han inte tror att den internationella ekonomiska utvecklingen kommer att leda till att centralbanken senarelägger sina planer på att inleda med en första räntehöjning i år.

Och på måndagen inflikade Fed-ledamoten Dennis Lockhart att det är lämpligt att höja styrräntan i oktober eller december i år, men att besluten samtidigt beror på den inkommande statistiken.

Under måndagen var ingen makrodata av betydelse på förhand planerad att släppas. I morgon, tisdag, väntas USA:s budgetutfall för september, på onsdag Feds konjunkturrapport Beige Book och på torsdag inflationsstatistik.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder