Embracer säljer delar av Saber för 2,5 miljarder

Spelkoncernen Embracer säljer delar av dotterbolaget Saber Interactive för 2,53 miljarder kronor. "En win-win-lösning", kommenterar Embracers VD Lars Wingefors.
Embracer säljer delar av Saber för 2,5 miljarder - Embracer Evil Dead Saber
Foto: Saber

Köparen är Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Saber Interactives medgrundare Matthew Karch, tillika tf operativ chef i Embracer.

Köpeskillingen uppgår till cirka 2,53 miljarder kronor, inklusive övertagna åtaganden för betalning av tilläggsköpeskillingar om 450 miljoner kronor.

De avyttrade tillgångarna inkluderar 38 pågående spelutvecklingsprojekt till ett bokfört värde om cirka 2,3 miljarder kronor.

Den kvarvarande pipelinen inkluderar 14 spel till ett bokfört värde om cirka 0,5 miljarder kronor och innehåller bland annat: nästa AAA-spel från 4A Games, ett tidigare annonserat AAA-spel, Killing Floor 3, Teardown, hela kommande pipeline och katalogen för Zen Studios, Aspyr och Tripwire.

Saber får också option på att köpa 4A Games och Zen Studios.

Embracer kommer att ha rätt till en tilläggsköpeskilling upp till 962 miljoner kronor, om köparen säljer tillgångarna vidare under vissa villkor.

Genom försäljningen upphör Embracer med all verksamhet i Ryssland och förbättrar omedelbart kassaflödet, samt minskar capex, nettoskuld och framtida förpliktelser.

”Jag är glad att vi har funnit en win-win-lösning för Embracer och delarna av Saber som nu kommer att lämna oss. Denna transaktion ger båda företagen en starkare position för att lyckas framöver”, skriver VD Lars Wingefors.

RYSSLANDSEXIT

”Embracer kan nu avveckla all verksamhet i Ryssland, i enlighet med tidigare styrelsebeslut, samtidigt som många utvecklarjobb bevaras under en ny oberoende ägare. Samtidigt behåller vi nyckelbolag, de mest värdefulla IP:n och framtida publishing-rättigheter. Kassaflödet förbättras omedelbart, och vi är fortsatt beslutna att minska nettoskulden”.

Han uppger vidare att transaktionen ger ytterligare utrymme för att amortera på skulden i linje med nuvarande avtal med bankerna.

”Detta är den första transaktionen av de tidigare nämnda strukturerade processerna och markerar ett litet, men viktigt steg, i vår resa för att transformera Embracer in i framtiden till förmån för alla anställda, spelare och aktieägare.”

Under onsdagen florerade rykten om att något var på gång, då Saber tagit bort informationen om att de är en del av Embracer från sin sajt.

Embracer dementerade till Afv att bolaget skulle vara sålt och 12 timmar senare kommer nu nyheten att delar av bolaget är sålt till Sabers medgrundare.

Klockan 09.00 håller Embracer en webbsänd presentation med anledning av affären.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets