Emissionsguiden hissar fem flaggor i Carbiotix företrädesemission

Biotechbolaget Carbiotix genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 18,7 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fem flaggor.
Emissionsguiden hissar fem flaggor i Carbiotix företrädesemission - Novel coronavirus 2019 nCoV RT-PCR diagnostics kit. It contains
Carbiotix styrelse har beslutat om en företrädesemission som är villkorad av godkännande vid extra bolagsstämma den 10 januari.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Carbiotix har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra biotechbolaget 18,7 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är att ta Carbiotix in i kommersiell fas, med försäljning av bolagets prebiotiska fibrer CarbiAXOS inom kosttillskott och kosmetika.

Carbiotix bedömer sig vara finansierat till och med 2024 om företrädesemissionen blir fulltecknad.

Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen. Carbiotix VD Erik Deaner har inte återkopplat på förfrågan att kommentera flaggorna.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Carbiotix behöver fylla på kassan omgående. Bolaget har tagit upp ett brygglån på cirka 3 Mkr som ska återbetalas när emissionslikviden kommer in.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,90 kr per unit, motsvarande 0,10 kr per aktie. Det innebär en stor rabatt på 44% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver 9 aktier innehåller varje unit även 3 teckningsoptioner av serie TO3.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaden uppges landa på som högst 3,2 Mkr vilket motsvarar 17,1% av erbjudandet. Av detta är 1,4 Mkr kostnader för garantiåtaganden. Emissionskostnaden kan bli lägre än 3,2 Mkr, om garanter väljer ersättning i aktier vilket då istället innebär högre utspädning.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Cirka 60% av emissionen är säkrad genom tecknings- och garantiåtaganden. Personer i Carbiotix ledning och styrelse, befintliga aktieägare samt externa investerare är de som backar upp emissionen. Dock framgår inte vilka som tecknar respektive garanterar. Här hade vi önskat information om vad som gäller för ledning och styrelse, även i ett tidigt skede av emissionsförloppet.

Carbiotix skickade på tisdagen ut ett separat pressmeddelande med länk till en Youtube-video där VD Erik Deaner besvarade frågor om emissionen. Här framkom att Deaner kommer att försvara sin ägarandel, som uppgår till 0,9% av kapitalet.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Carbiotix har mottagit garantiåtaganden på 8,9 Mkr (nära 48% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets