En flagga mindre i Carbiotix nyemission

Bioteknikbolaget Carbiotix har släppt memorandumet för sin företrädesemission på 19 Mkr. Hur tecknings- och garantiåtaganden fördelar sig framkommer tydligt och vi drar därför tillbaka en flagga.
En flagga mindre i Carbiotix nyemission - Novel coronavirus 2019 nCoV RT-PCR diagnostics kit. It contains
Källa: Carbiotix

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Carbiotix företrädesemission av units som kan tillföra bioteknikbolaget 18,7 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi fem flaggor för emissionen.

Efter en genomgång av bolagets memorandum drar vi tillbaka flaggan för bristfällig information. Den hissades då det tidigare var oklart vilka av de som säkrar 60% av emissionen som står för tecknings- respektive garantiåtaganden.

Samtliga namn och hur stor del dessa ska teckna eller garantera för framgår transparent i memorandumet. Huvudägaren tillika före detta VD Christoffer Cook har åtagit sig att teckna 10,7% av erbjudandet.

Teckningsåtagare Belopp tkr Del av emission % Ägarandel % före emission
Kristoffer Cook via bolag (ledamot) 2 000 10,72 19,29
Erik Deaner (VD) 100 0,54 0,88
Rune Löderup 99 0,53 0,53
Christian Månsson (ledamot) 65 0,35 0,45
Martin Erlandsson (IT-chef) 10 0,05 0,20

Cook som nu är affärsutvecklingschef och ledamot i bolaget äger 19,3% av aktierna inför emissionen. Nuvarande VD Erik Deaner tecknar även han en lägre andel än befintligt ägande. Näst största ägaren och medgrundaren Peter Falck finns inte med bland teckningsåtagarna.

Specialfonderna Formue Nord Markedsneutral och Exelity tar täten sett till garantiåtaganden med 10,7 respektive 5,4% av emissionen. Därutöver utgörs garantlistan främst av privatpersoner.

ONSDAGSRALLY

Carbiotix aktie steg som mest 433% på onsdagsmorgonen och är i skrivande stund upp 80% för dagen. Det här efter att Carbiotix informerat marknaden om ett USA-godkännande för sin första prebiotiska ingrediens baserad på majskli.

Aktien handlas nu i 0,33 kr medan teckningskurs per aktie i emissionen är 0,10 kr. Som lägst har aktien varit nere på 0,12 kr sedan företrädesemissionen aviserades. Nu (åtminstone tillfälligt) ser dock utsikterna gynnsamma ut när teckningsperioden precis startat och löper till den 31 januari.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets