Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Ovzons företrädesemission

Teknikbolaget Ovzon genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 250 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Ovzons företrädesemission - Ovzon VD, Per Norén.
Ovzons VD Per Norén. Bolaget är aktuella med en nyemission som kan tillföra bolaget 250 Mkr. Afv reser fyra flaggor i emissionen, däribland för frekventa nyemissioner.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i teknikbolaget Ovzon har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 250 Mkr före emissionskostnader. Motivet till emissionen är framför allt att bekosta verksamheten under 2024 och 2025 samt att förstärka rörelsekapitalet.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen. Bolaget har inkommit med kommentarer på två av dessa.

Flagga: Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det finns ingen emissionskostnad angiven i villkoren.

Ovzons VD Per Norén kommenterar flaggan:

”En uppskattning av de totala kostnaderna kommer tydligt att anges i det prospekt som kommer att offentliggöras innan teckningsperioden inleds (vilket är ett regulatoriskt krav). Anledningen till att den informationen inte har inkluderats tidigare är helt enkelt för att kostnadsuppskattningen är säkrare vid tidpunkten för prospektets godkännande.”

Flagga: Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Garantiåtagandena i emissionen är så kallade bottengarantier.

VD Per Norén kommenterar flaggan:

”Garantiersättningen är exceptionellt låg. Det är inte ovanligt att garantiersättningen uppgår till +10% i företeträdesemissioner av liknande storlek som Ovzons, så att betala 3% garantiersättning bör ses som positivt.”

Flagga: Frekventa nyemissioner

Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.

Senast i februari 2023 genomförde bolaget en riktad emission av aktier som tillförde bolaget 200 Mkr före emissionskostnader.

Flagga: Hög utspädning

Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 50%.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets