Emissionsguiden hissar sex flaggor i Ellwees företrädesemission

Fordonsåterförsäljaren Ellwee har beslutat om en företrädesemission på 25 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar sex flaggor.
Emissionsguiden hissar sex flaggor i Ellwees företrädesemission - WEB_INRIKES
Fordonsbolaget Ellwee, som bland annat säljer husbilar, har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 25 Mkr. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Ellwee, som är återförsäljare av bland annat husbilar, har beslutat om en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 25 Mkr före emissionskostnader. Syftet med emissionen är att återbetala lån plus ränta till närstående, skapa lagerfinansiering åt dotterbolagen och tillföra rörelsekapital till bolaget.

Emissionsguiden hissar sex flaggor för emissionen.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Teckningskursen i emissionen är satt till 20 kr/aktie. Börskursen har fallit från 24,20 kr innan villkoren publicerades och byter nu händer för 17,25 kr. Det innebär att den som tecknar gör det till en premie.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Enligt Afv:s bedömning räcker befintliga likvida medel i cirka två månader till.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

I Ellwees villkor framgår inte huruvida nyckelpersoner avser att investera eller inte.

HÖG UTSPÄDNING

Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i företrädesemissionen uppgår till 74%.

FREKVENTA NYEMISSIONER

Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.

Bolaget har – utöver den annonserade kapitalanskaffningen – genomfört nyemissioner både 2021 och 2022.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det finns ingen uppgift om vad emissionskostnaderna blir. Bolaget har inte heller angivit vem som är garantiåtagare i emissionen.

Afv har sökt Ellwees VD för en kommentar om flaggorna.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets