”En ny chockvåg för världsekonomin”

Business Sweden ser nya chockvågor i världsekonomin i samband med kriget i Ukraina, men menar att svensk ekonomi står sig stark. Det visar en ny rapport.
”En ny chockvåg för världsekonomin” - STOCKHOLMS STADSHUS
Stadshuset i Stockholm och Lena Sellgren. Bilden är ett montage. Foto: Fredrik Sandberg / TT & Business Sweden

Efter den kraftiga nedgången i början av coronapandemin har nu den globala ekonomin till stor del återhämtat sig. Dock skriver Business Sweden i rapporten Globala Ekonomiska Utsikter att kriget i Ukraina nu, tillsammans med den höga inflationen och svåra policyavvägningar, genomsyrar en helt ny riskbild i världsekonomin.

Kriget i Ukraina har lett till minskad handel, ytterligare störningar i leverantörskedjor, samt skenande råvarupriser vilket eldat på inflationsbrasorna.

”Världsekonomin har drabbats av en ny chockvåg innan den förra ens hunnit lägga sig. Effekterna av kriget i Ukraina så här långt eldar på inflationsbrasorna och stressar många centralbanker och flera har redan börjat höja styrräntorna. Vi har sannolikt en helt ny spelplan framför oss men förhoppningsvis inte en ny världsordning”, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Global BNP väntas dock, trots en nedrevidering, växa med 3,4% 2022. Det är en snabbare takt än det historiska genomsnittet. Europas ekonomi förväntas växa med 1,9% i år och 2,1% 2023. För Sveriges del menar Business Sweden att de direkta effekterna av kriget i nuläget är relativt begränsade. BNP förväntas växa med 3,1% i år och 2,8% nästa år. Svensk export väntas, oaktat nya orosmoln, utvecklas väl.

”Vår bedömning är fortsatt att inflationschocken i världen är övergående men utsikterna kan snabbt förändras. Om inflationen skulle hålla i sig ökar risken för stagflation, det vill säga stigande inflation och stagnerande tillväxt. Det skulle slå hårt mot den svenska ekonomin som har ett stort beroende av efterfrågan från omvärlden”, säger Lena Sellgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.