Clavister: Hur ska man se på åtagandena i emissionen?

Cybersäkerhetsbolaget Clavister Holding är aktuellt med en företrädesemission som kan tillföra bolaget 170 Mkr. Emissionsguiden har tagit del av bolagets prospekt och slopar en flagga.
Clavister: Hur ska man se på åtagandena i emissionen? - Clavister John Vestberg
Clavister Holding vill ta in 170 Mkr i en företrädesemission. VD John Vestberg avser teckna för 150 000 kr.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Clavisters företrädesemission som kan tillföra bolaget 170 Mkr.

I samband med det hissades fyra flaggor. Tre av dessa avsåg ”Kapitalbehov i trängt läge” (bolaget behöver rörelsekapital i februari), ”Stor rabatt” (41% rabatt, TERP) och ”Dåligt garantiupplägg (garantier av så kallad bottom-up-karaktär).

Det hissades även en flagga för ”Bristfällig information” eftersom emissionskostnader inte fanns angivna, inte heller summorna för nyckelpersoners investeringar. Den informationen finns med i det prospekt Clavister nu publicerat, varför den sistnämnda flaggan slopas. Det totala antalet flaggor är därmed tre till antalet.

Efter en genomgång av prospektet hissas inga ytterligare flaggor. Däremot ser vi en lista på tecknings- och garantiåtagare som är värd att titta närmare på.

Hur ska man se på åtagandena?

Listan på teckningsåtagare i Clavisters nyemission skickar delvis en god signal då kapitalstarka befintliga ägaren Stena och miljardären Staffan Dahlström (styrelseledamot i Clavister och VD för HMS Networks) åtar sig att teckna. Det är även bra att styrelseordföranden Andreas Hedskog går från att äga noll aktier till att garantera 2 Mkr. Även om det föredragits att han inte krävde ersättning för sitt åtagande (11% på det garanterade beloppet). Finansmannen Martin Bjäringer garanterar även 5 Mkr.

Under rätt förutsättningar hade ovan nämnda åtaganden kunnat rendera en positiv flagga.

Dock är bilden något splittrad. Varken ÖstVäst Advisory eller Staffan Dahlström tecknar sina pro rata-andelar i emissionen, trots att det rör sig om små summor i relation till värdet på deras portföljer. Ytterligare ett frågetecken är att  VD John Vestberg enbart tecknar för 150 000 kr. Snarare än att befintliga ägare växlar upp blir det således garantiåtagarna som växlar upp. Vi stannar vid en upplysning.

Lista teckningsåtagare:

Teckningsåtagare Summa (Mkr)
Per Anders Bendt 12
AB Stena Finans 5,2
ÖstVäst Advisory AB 4,8
Staffan Dahlström 4
John Vestberg 0,15
Johan Edlund 0,15
David Nordström 0,15
Wacompany AB 0,15

Lista garantiåtagare:

Garantiåtagare Summa (Mkr)
Buntel AB 43,5
Formue Nord Markedsneutral A/S 17,5
Dairush Hosseinan 5
Martin Bjäringer 5
Exelity AB 4,8
Arbona AB 3
Tellus Equity Partners 3
Andreas Hedskog (via Hedskog Equity) 2
Cojory Defence AB 5
Karkas Capital AB 2
Selandia Alpha Invest A/S 1,5
Joachim Oscarsson 1

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour