EQT-topparna kan miljard-sälja aktier i flera år till

EQT-toppar säljer aktier för 4 miljarder kronor. Och fler miljardaffärer lär det bli de kommande åren.
EQT-topparna kan miljard-sälja aktier i flera år till - INVESTERINGSBANKEN EQT
Foto: Amir Nabizadeh / TT

Det är ungefär 185 personer som är bundna till EQT:s lock-up-avtal. Avtalet innebär att ett antal nyckelpersoner på riskkapitaljätten är bundna till att ha kvar sitt ägande i bolaget under en viss tidsperiod. I onsdags kom nyheten att cirka 40 kommer trycka på säljknappen. Totalt säljs 19,4 miljoner aktier för totalt 4 miljarder kronor.

För personerna som jobbar eller tidigare jobbat för EQT är det fem år av väntan till sista lock-up-avtalet går ut.

Likt ett vattenfall kommer 12% av lock-up-relaterade EQT-aktier att frigöras nästa år, 11% år 2025, 10% år 2026 och sedan 8% vardera för 2027 och 2028. Totalt handlar det om 580 miljoner aktier i bolaget.

Det finns dock en hake för de partners som är involverade i lock-up-avtalet. Minst 50% av nettointäkten från aktieförsäljningen måste återinvesteras i EQT:s egna fonder.

EQT som koordinator

Sedan EQT börsnoterades 2019 har bolaget också utökats genom förvärven av asiatiska riskkapitalbolaget BPEA och infrastrukturinvesteraren Exeter. För de BPEA-anställda som berörs av lock up-avtalet löper perioden ut 2028. För de som är bundna till lock-up via sitt ägande i Exeter löper lock-up-perioden ut i september nästa år.

EQT har även option på att agera koordinator för eventuella aktieförsäljningar fram till 2026. Det innebär att de som berörs av EQT:s lock-up-avtal kan koordinera sina aktieförsäljningar med hjälp av bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.