Ericsson skruvar upp 5G-prognos

Farten på bygget av nya generationens telenät, 5G, har tagit Ericsson på sängen. Telekomjätten skruvar upp prognosen över antalet abonnenter ordentligt.

I Sverige bedöms över hälften av alla mobilabonnemang ha den nya tekniken om fem år.

I år gör 5G kommersiell debut på riktigt i större skala i vissa delar av världen. Nordamerika har kommit längst, följt av nordöstra Asien. Och efterfrågan på den nya tekniken har gått fortare än väntat. Svenska världsettan på 5G, Ericsson, spår nu att antalet 5G-abonnenter kommer att ligga på 1,9 miljarder 2024. För bara ett halvår sedan låg motsvarande prognos på 1,5 miljarder abonnenter.

5G frälser inte EricssonTrots ett begynnande teknikskifte är fortsatta framgångar för Ericsson och Börje Ekholm långt ifrån givna. 

Bättre täckning

Orsaken till det rejäla lyftet är bland annat bättre planerad täckning när operatörerna bygger ut samt ett Kina på tårna i ambitionen att snabbt bygga 5G-nät, enligt Patrik Cerwall, redaktör för Ericssons Mobility Report.

– Det är en annan skjuts i branschen nu, säger han.

Och det lär behövas om Ericsson ska få rätt. I slutet av 2019 väntas det finnas 10 miljoner 5G-abonnemang. Baserat på Ericssons förväntningar kommer 40 procent av alla abonnemang i Västeuropa vara 5G-baserade 2024. Sverige och Finland brukar ligga i front.

– Så jag tror en bra bit över 50 procent i Skandinavien, säger Patrik Cerwall.

Nordea: Kina accelererar 5G-utrullningAtt Kina nu tilldelat licenser för 5G (i torsdags) signalerar att landet trycker på gasen vad gäller 5G-utrullning. Det skriver Nordea i en sektorkommentar. 

Lurar på väg

Huawei-bråket då, hur påverkar USA:s svartlistning av världens största telekombolag den bedömda utvecklingen? Den påverkar inte Ericssons prognos som bara tar in användarperspektivet och den förväntade efterfrågan, enligt Patrik Cerwall.

Ett 5G-nät förutsätter också telefoner som kan använda den nya tekniken. Och de börjar komma nu, några lanserades i våras och fler är på väg. Det finns runt fem miljarder smartphones i världen och när de ska bytas ut, vilket görs med intervall på 3_4 år, går det snabbt att byta ut de befintliga telefonerna till nya som kan använda 5G-nätet. Och oavsett om behovet finns lär många haka på den nya tekniken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.