Ericsson rapporterar: Vänder från vinst till förlust

Telekomleverantören Ericsson redovisar siffror för det tredje kvartalet som överensstämmer med de preliminära som tidigare offentliggjorts. "Även om resultatet varierar mellan kvartal ligger vi enligt plan för att leverera minst nollresultat för helåret 2023 med fortsatta förbättringar därefter”, säger Ekholm.
Ericssons VD Börje Ekholm
Ericssons VD Börje Ekholm.

Fjolårets vinst vände till en förlust med anledning av miljardnedskrivningen i Vonage.

Omsättningen sjönk 5,1 procent till 64,5 miljarder kronor (68,0). Den organiska försäljningstillväxten var -10 procent.

Den organiska försäljningen inom segmentet Networks sjönk med -16 procent. Tappet var i synnerhet stort i Nordamerika.

”Den organiska försäljningen inom Networks i Nordamerika sjönk med -60 procent jämfört med ett rekordhögt tredje kvartal 2022, på grund av kundernas lagerjusteringar och lägre utbyggnadstakt. Sekventiellt sjönk försäljningen inom Networks med -2 procent i linje med tidigare trender. Minskningen i Nordamerika uppvägdes delvis av tillväxt i Indien samt av att vissa marknader med tidig utbyggnad av 5G återupptog investeringarna”, säger vd Börje Ekholm.

Den organiska försäljningen inom Enterprise och Cloud Software and Services steg under perioden. Inom det senare affärsområdet har man nu fyra positiva ebita-kvartal i rad.

”Även om resultatet varierar mellan kvartal, på grund av verksamhetens natur, ligger vi enligt plan för att leverera minst nollresultat för helåret 2023 med fortsatta förbättringar därefter”, säger Ekholm.

Bruttomarginalen var 38,4 procent (41,4). Bruttomarginalen exklusive omstruktureringskostnader var 39,2 procent (41,4), främst påverkad av en förändrad affärsmix inom Networks.

Ebita-resultatet blev 3,8 miljarder kronor (7,6), med en ebita-marginal på 5,9 procent (11,2).

Rörelseresultatet blev -28,9 miljarder kronor (7,1). Resultatet är belastat med nedskrivningar på -31,9 miljarder kronor kopplat till förvärvet av Vonage.

Fritt kassaflöde före M&A sjönk till -0,5 miljarder kronor (2,5).

”Under fjärde kvartalet förväntar vi oss liknande marknadstrender som under tredje kvartalet, medan påverkan från kostnadsminskningar kommer att öka. Vi förväntar oss att koncernens ebita-marginal för fjärde kvartalet blir cirka 10 procent”, uppger Börje Ekholm.

Ericssons långsiktiga mål för ebita-marginalen på 15-18 procent kvarstår. Bolaget uppges sträva efter att nå det så fort som möjligt, när marknadsmixen återhämtar sig.

”Givet den nuvarande osäkerheten lämnar vi dock ingen guidning bortom fjärde kvartalet 2023. Eftersom tidpunkten för återhämtningen av marknadsmixen ligger i kundernas händer, planerar vi försiktigtvis för att de nuvarande marknadsvillkoren kommer att fortsätta råda 2024”, säger Ekholm.

Ericsson, mdkr Q3-2023 Q3-2022 Förändring
Nettoomsättning 64,5 68,0 -5,1%
Organisk försäljningstillväxt, procent -10
EBITA 3,8 7,6 -50,0%
EBITA-marginal 5,9% 11,2%
EBITA, justerat 4,7 7,7 -39,0%
EBITA-marginal, justerat 7,3% 11,3%
Rörelseresultat -28,9 7,1
Rörelsemarginal 10,4%
Nettoresultat -30,5 5,4
Resultat per aktie, kronor -9,21 1,56

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco