EU och Storbritannien fortsatt oeniga kring tre huvudfrågor i brexit-avtalet

EU och Storbritannien är "väldigt nära" att nå en överenskommelse kring de flesta frågorna, men man är fortsatt oeniga kring tre huvudfrågor i brexit-avtalet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en insatt källa i diskussionerna.
Foto: Alastair Grant/TT
EU varnar för att Storbritannien inte har gjort tillräckligt för att övervinna de hinder som står i vägen för ett brexitavtal. Som en följd har ledarna för Frankrike, Belgien och Nederländerna uppmanat unionen att ta fram beredskapsplaner ifall ett avtal uteblir, rapporterar Bloomberg News.

Om ett avtal inte är på plats före årsskiftet kommer tullar och kvoter att dyka upp. Storbritanniens relation till EU kommer därefter att fungera under WTO-regler vad gäller handeln.

De senaste uppgifterna kommer när Reuters källor sagt att partnerna är väldigt nära en överenskommelse. Tre frågor är dock fortfarande olösta.

Det rör sig om fiskerättigheter, garantier för fri konkurrens och vägar för att lösa framtida tvister.

En senior EU-diplomat säger att man är på samma gång både nära och långt ifrån ett avtal. Just frågan om fiskerättigheter verkar inte röra på sig mycket.

Förhandlingarna har annars försvårats av att covid-19 drabbat personer involverade i processen. Bland annat har EU:s ledande chefsförhandlare Michel Barnier tvingats i karantän under det så pass viktiga slutskedet.