EU vidtar nya rättsliga åtgärder mot Storbritannien

EU har aviserat nya rättsliga åtgärder mot Storbritannien. Anledningen är att landet vill slopa delar av Brexit-avtalet som rör Nordirland. Det skriver BBC.
EU vidtar nya rättsliga åtgärder mot Storbritannien - brexit-900
Foto: Alastair Grant/TT
Brittiska ministrar lade under måndagen fram ett lagförslag som syftade till att ändra uppgörelser kring handel, skatt och styrning i ett avtal mellan parterna från 2020. Eftersom Storbritannien väljer att göra detta unilateralt anser EU att det bryter mot internationell rätt.

De rättsliga åtgärderna kan leda till att Storbritannien tvingas betala böter och grundar sig på att Storbritannien har fördröjt kontroller av vissa varor.

Avtalet från 2020 gjorde att Nordirland kunde stanna kvar inom EU:s marknad, vilket gjorde att det inte uppstod någon hård gräns mot EU-landet Irland. Storbritannien hävdar dock att avtalet har förstört handeln och maktförhållandena i regionen, efter att avtalet infört tullar på vissa varor mellan Storbritannien och Nordirland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets