EU vill förlänga sanktionerna mot Ryssland

EU planerar att under de kommande veckorna förlänga sina breda ekonomiska sanktioner mot Ryssland till och med slutet av januari 2016.

En sådan förlängning skulle utgöra ett fortsatt kraftmedel för att få den ryska sidan att implementera sin del i den vapenvila gällande Ukraina som undertecknades i vitryska Minsk tidigare i år.

Det uppger ett flertal källor bland seniora beslutsfattare och diplomater enligt en artikel från Wall Street Journal på onsdagskvällen.

Ett beslut att förlänga sanktionerna väntas samtidigt förvärra spänningarna i relationen mellan EU och ett Ryssland som, enligt tidningen, kan ha hoppats att EU-länderna skulle splittras i frågan.

Två viktiga punkter i vapenvilan som EU inte anser att Ryssland fullföljt ännu är dels bortdragande av rysk trupp från Ukrainas territorium och dels upphörande av den rysk kontroll inifrån Ukraina över delar av landsgränsen mellan de två länderna.

Formellt är den nuvarande planen att EU ska besluta kring de ryska sanktionerna vid mötet den 25-26 juni, uppger källorna till tidningen.

Förutom en förlängning av de breda ekonomiska sanktionerna kan EU:s visumförbud och tillgångsfrysningar mot enskilda ryska och ukrainska individer komma att förlängas i ett nästa steg i juli.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets