Euron visar styrka

De svenska obligationsräntorna har inlett veckans handel med små rörelser, i linje med utvecklingen för räntorna i Europa. De amerikanska motsvarigheterna har samtidigt fortsatt att stiga något, efter fredagens starka sysselsättningsstatistik.

På valutamarknaden har euron visat viss styrka mot såväl dollarn som kronan. Dollarn stärktes generellt på fredagen efter den starka makrostatistiken. Under morgonen presenterades svagare handelsstatistik från Kina än väntat och något starkare tysk industriproduktion är vad analytikerna räknat med.

Efter fredagens sysselsättningsrapport anser en del bedömare att Feds mål för sysselsättningen kan vara uppfyllt men att det ändå kommer att dröja innan styrräntan höjs. Enligt CME Group indikerar marknadens prissättning endast 15 procents sannolikhet för en höjning i samband med mötet 21 september.

”Samlat var fredagens rapport ganska stark. Sysselsättningen är stark och arbetslösheten låg. Lönetillväxten ökar men hålls nere av strukturella begränsningar. Isolerat innebär det att Fed kan vara mer säker på att arbetsmarknaden är fortsatt stark, trots tecken på svaghet i maj. Vi tror ändå att en räntehöjning i september sitter långt inne.” Det kommenterade DNB Markets på måndagen och tillade att man i stället räknar med nästa räntehöjning från Federal Reserve i december.

Antalet nya jobb i USA under juli månad landade på 255.000, vilket kan jämföras med marknadens förväntningar som var 180.000. Samtidigt reviderades såväl maj och juni månads preliminära uppgifter upp en aning. Amerikanska arbetslösheten var kvar vid 4,9 procent, marknaden hade räknat med 4,8 procent, medan uppgången i timlönerna var under månaden var högre än väntat.

SEB uppger att den starka sysselsättningen med god marginal uppfyller vad Fed anser behövs för att bekräfta att det går att höja räntan i år.

”Fed är kortsiktig, eller ’data dependent’ som Fed själv uttrycker det. Det talar för en höjning senast i december”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på morgonen.

Industriproduktionen i Tyskland steg med 0,8 procent i justerad månadstakt i juni. Marknaden hade räknat med en månadstakt på +0,7 procent.

Kinas handelsbalans var starkare än väntat men det berodde främst på svag import. Exporten sjönk med 4,4 procent i årstakt, vilket kan jämföras med förra månadens nedgång på 4,8 procent och en förväntad utveckling på -3,6 procent. Importen sjönk med 12,5 procent i årstakt. Analytiker förväntade sig en nedgång i importen om 8,0 procent.

Kinas valutareserv sjönk med 4,1 miljarder dollar under juli och uppgick vid utgången av månaden till 3.201 miljarder dollar.

Kinas centralbank, PBOC, uppgav i sin senaste månadsrapport att frekventa sänkningar av bankernas reservkrav kommer att sända en stark signal om lättnader till marknaden. Det kommer att innebära mer försvagningstryck för yuanen.

SEB:s boprisindikator för Sverige vände upp och steg till 47 i augusti, från 37 månaden innan.

”Efter två månader med kraftiga nedgångar ser vi nu en betydande rekyl uppåt. Svängningarna illustrerar den osäkerhet som nu finns på bostadsmarknaden. Det finns tecken på en inbromsning men samtidigt finns de fundamentala prisdrivande faktorerna kvar, såsom låg ränta och ett lågt utbud i förhållande till efterfrågan. Det är ännu för tidigt att säga vilken av dessa faktorer som väger tyngst”, kommenterade SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.