Europa kan överraska

Finns det något utrymme för ytterligare uppgång och vad kan överraska positivt?

Efter det starka börsåret 2014 väntas ett stökigt 2015. Globala risker är på allas läppar, så också på årets ekonomiska forum i schweiziska Davos. Och visst har det börjat skakigt på börserna. Om man ska tro på historiska talesätt om att oddsen för ett dåligt börsår ökar radikalt om året börjar svagt, så har vi mycket att oroa oss för.

Så vad är det då vi ska se upp med? Listan kan göras lång, men låt oss börja med något som ofta kommer på tal; att värderingen av världens börser börjar anta bubbelliknande tendenser. Finns det något utrymme för ytterligare uppgång och vad kan överraska positivt?

Om vi tar vi hänsyn till p/e-talets utveckling justerad för snittvinsterna under en tioårsperiod, en typisk industricykel, handlas världens börser något under snittet på 24. Det är inte lika billigt som under eurokrisen 2011 då värderingen med denna metod sjönk ned med mot 17, men värderingen ger ändå ingen större anledning till oro.

En annan aspekt är just att hitta avkastning utanför börsen. Direktavkastningen på världens börser är för närvarande högre än en 10-årig amerikansk obligationsränta. Det talar för börsen och framför allt aktier med hög direktavkastning. Telekomoperatörer som Telia Sonera lär stå högt i kurs av den anledningen.

En annan källa till oro är fallande oljepriser. En av anledningarna är säkerligen att prisraset 2008-09 ledde till en långvarig börsnedgång. Men hur är det egentligen med sambandet? Om orsaken till prisfallet är styrd av efterfrågan tenderar börsen att gå svagt. Är nedgången i stället kopplad till ökat utbud, vilket är huvudspåret denna gång, tenderar börserna att gå upp. Börser med en betydande energisektor som Kanada, Norge och Ryssland brukar dock få det tyngre.

Inom oljesektorn har en helt ny teknik bidragit till ett ökat utbud och lägre kostnader, en miljö som hittills gett en dämpad effekt på inflationen, något centralbankerna måste ta hänsyn till. Förr eller senare kryper räntorna uppåt, men först ska de troligen ned och räntehöjningarna från centralbankerna lär dröja.

Den svagare tillväxten i Kina är ett annat orosmoln som hänger kvar. I ett läge med en hårdlandning lär inte minst råvarubolag och många verkstadsbolag känna av effekterna. Bolag exponerade mot lyxvaror där även en och annan biltillverkare faller in kan också få det tuffare.

Ett mer positivt tema är en möjlig återhämtning i Europa. Tillväxtförväntningarna är lågt ställda, vilket innebär att det är upplagt för överraskningar. Svagare euro och billigare olja har en positiv effekt på tillväxten och till det ska kvantitativa lättnader (QE) från ECB adderas.

I många av de europeiska länderna finns i dag ett uppdämt köpbehov. Exempelvis är försäljningen av bilar betydligt lägre (27 procent) än vad den var före finanskrisens utbrott. Ett säkert kort vid en sådan utveckling är att ladda portföljen med cykliska bolag. Eller varför inte H&M, vars försäljning till drygt tre fjärdedelar kommer från Europa.

Att spå börsåret är svårt, bättre är att försöka hitta några spår och teman som kan bli aktuella. Med facit i hand var det väl ändå inte många som förespådde att oljepriset skulle falla med över 50 procent under fjolåret. Kraftiga svängningar är dock troligen något vi får vänja oss med under 2015. För den aggressive investeraren väntar troligen ett spännande år, men ett mer nerv­kittlande för den långsiktige.

Välj europeiskt

Missat uppgången för läkemedelsbolagen? Mer finns att hämta, men satsa på europeiska läkemedelsbolag. Stigande vinster och hyfsad direktavkastning lär stå stadigt om det blåser snålt på börsen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania