Experterna om Fed: Väntas indikera fler drastiska räntehöjningar

Ikväll är det dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserves nya räntebesked. En höjning på 50 punkter verkar givet, den stora frågan är istället vad centralbankschefen Jerome Powell kommer att signalera för höjningar framöver.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: Kevin Dietsch/Pool/TT

Efter höjningen med 25 punkter i mars väntas nu Federal Reserve höja räntan med 50 punkter ikväll.

”Fed har signalerat att det blir en 50 punktershöjning i dag och att balansräkningen gradvis börjar minskas. Redan hökaktig marknadsprissättning gör att överraskningspotentialen är begränsad. Powell skulle dock kunna glänta på dörren för en större höjning med 75 punkter vid nästkommande möte”, skriver SEB i en kommentar angående kvällens räntebesked.

Detta är dock inte bankens huvudscenario, som menar att den skakiga aktiemarknaden ger vid handen att Fed inte vill skrämma upp marknaden ytterligare.

”Vi tolkar senaste kommunikationen som att Fed och Powell kommer att höja så snabbt som marknaden tillåter tills dess att styrräntan närmat sig en neutral nivå, kring 2,50%. I termer av räntehöjningar innebär det att vi tror att Fed för 2022 kommer att signalera lika stora höjningar, 50 punkter, 4 möten i rad (inkl. dagens möte) och därefter 25 punkter per möte”, skriver de.

Även Nordea kallar kvällens 50-punktershöjning för en ”done deal”.

”Fed väntas indikera fler lika drastiska räntehöjningar framöver, vilket lär hålla dollarn stark och räntorna upptrissade. Sannolikt meddelas att en gradvis nedtrappning av balansräkningen inleds i juni. Fed är mycket stressad. Inflationen är skyhög, tillväxten i den inhemska ekonomin är god, efterfrågan på arbetskraft är rekordhög och lönerna rusar. Därav att penningpolitiken stramas åt mycket snabbt”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco