Fabeges VD om förhandlingen med Telia: ”Ska finnas två vinnare”

Det tar allt längre tid att göra affärer på fastighetsmarknaden. Det menar Fabeges VD Stefan Dahlbo som också tror att värderingarna nu bottnat på transaktionsmarknaden. Nyligen omförhandlade Telia sitt kontrakt i Arenastaden. "I den affären kommer det finnas två vinnare”, säger Stefan Dahlbo till Afv.
Fabeges VD om förhandlingen med Telia: ”Ska finnas två vinnare” - Telia Fabege
Stefan Dahlbo är VD på Fabege och kommenterar senaste affären med Telia. Foto: Pressbild/TT

Stefan Dahlbo har varit VD för Fabege sedan 2019 och är lite av en veteran på kapitalmarknadsdagarna i Båstad. Det är ett tillfälle som ”ger mycket energi”, menar VD:n för det Stockholmsfokuserade bolaget.

”Fastighetsmarknaden är egentligen flera olika marknader. Bra fastigheter säljs till bra priser, men det är svårt att sälja det som ligger på dåliga lägen. Det är glädjande att finansieringsmarknaden är tillbaka till någon typ av normalläge igen”, säger Stefan Dahlbo till Affärsvärlden under en paus mellan seminarierna i den skånska tennisorten.

Du nämnde under presentationen att signeringen tar längre tid än vanligt. Vad är skälen till det?

”Främst är det lågkonjunkturen och hela den geopolitiska situationen med mycket osäkerhet i omvärlden. Då tar det längre tid att fatta beslut om investeringar eller flytt av kontor. Därför ser vi också att många kontorsavtal förlängs för det är ett enkelt sätt att hantera det på”, säger Stefan Dahlbo och lyfter också att han tror att värderingarna nu har bottnat på transaktionsmarknaden.

Telias kontrakt i Arenastaden har ju bland annat omförhandlats. Går det att ge någon mer kommentar kring det?

”Vi försöker alltid hjälpa våra kunder att hitta bra lösningar. Erik Paulsson sa en gång i tiden att det ska finnas två vinnare i en affär. Det här är en sådan. De behöver göra om sitt sätt att jobba lite grann och det har hänt mycket sedan avtalet skrevs för tio år sedan. Vi hjälpte till genom att ta tillbaka en del av lokalerna på vissa villkor och sen kunna hyra ut dem till dagens hyra istället. Så i den här affären kommer det finnas två vinnare”, säger Stefan Dahlbo nöjt.

Telia minskar sina ytor och kommer att betala 23 Mkr mindre i hyra per år för huvudkontoret framåt, något som tyngde nettouthyrningen i andra kvartalet för Fabege med -38 Mkr.

Bättre finansieringsmarknad

Att finansieringsmarknaden blivit mer normal, där banker och obligationsutgivare konkurrerar, är något som Dahlbo lyfter fram. Däremot skulle han gärna se flera räntesänkningar i höst.

”Marginalerna på obligationer har det senaste halvåret kommit ner till samma nivåer som före pandemin, men sen har vi ju den höga räntan som hämmar utvecklingen av den svenska ekonomin. Vi sitter väl alla och väntar på att Riksbanken skall fatta beslut som stöttar Sveriges ekonomin”, säger Fabeges VD.

Själv köpte Stefan Dahlbo efter rapporten 10 000 nya aktier i Fabege till ett värde runt 0,85 Mkr. I samband med att rapporten kom den 5 juli gjorde även Affärvärlden en analys och köpstämplade aktien med motiveringen att “Aktien har inte hängt med det senaste årets fastighetsrally och framstår därför som lockande för den som vill öka sin fastighetsexponering.”

Vill du kommentera det köpet?

”Det enkla svaret är att jag tycker det är en attraktiv investering”, säger Stefan Dahlbo.

Framtidens Flemingsberg

Ett av Fabeges stadsdelsprojekt som är igång är Vision Flemingsberg, där det inom stadsdelen ska finnas 50 000 arbetande och 5 000 fler bostäder år 2050. Projektet görs tillsammans med Södertörns högskola och regionen. I närtid färdigställer Fabege de första kommersiella husen i Flemingsberg.

”Så det rullar. Planprocessen tar lite tid men det går framåt. Det är fantastiskt så mycket som har hänt i Flemingsberg de första 60 åren och nu ska vi se till att det händer minst lika mycket de närmsta 30 åren”, säger Dahlbo.

Läs mer:

Fabege: Rabatt på bra lägen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.