Fällande dom även i hovrätten i Falcon Funds-härvan

Svea hovrätt gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten och meddelar fällande domar mot personerna bakom Falcon Funds-härvan. Det framgår av ett pressmeddelande.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan. Foto: Petra Frid/TT
Den 43-årige svensken som pekats ut som en av hjärnorna bakom brottsupplägget får det längsta straffet. Han döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt givande av muta till fängelse i sex år och nio månader.
För den 59-årige fondförvaltaren adderar hovrätten en brottsrubricering. Domstolen anser att han, utöver grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta, även deltagit i det grova bedrägeriet. Hans dom fastställs till fängelse i fem år och sex månader.

En närstående till fondförvaltaren får sitt straff sänkt av hovrätten från två år till ett år och sex månader i fängelse.

Den 64-årige amerikanen valde att dra tillbaka sin överklagan, varefter målet har avskrivits.

Falcon Funds anklagades för att ha genomfört flytt av fondsparares kapital utan att inhämta samtyckte från pensionsspararna, med hjälp av spararnas inloggningskoder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco